Klokkenstoel en prekesteen

 

Wat een prachtige dag vandaag. Vanmorgen in de zon ontbeten, vanmiddag in de zon geluncht en vanavond bij de houtkachel nagegaard. Tussendoor nog een halve knapzakroute gelopen met de hond.
Een rondje van 8 kilometer bij Wapserveen lag nog op de plank. Een aantal weken geleden had ik ook het plan dit rondje te lopen. Ik stond bij het beginpunt en het boekje lag thuis op de keukentafel. Dat zal me vandaag niet gebeuren.

Als je houdt van boerderijen moet je zeker de knapzakroute Wapserveen een keer lopen. Aan het Oosteinde liggen vele boerderijen van het Saksische hallenhuistype. De kerk is van 1803 en is gedeeltelijk gebouwd met bakstenen van een oudere kerk. Naast de kerk staat een klokkenstoel uit 1776. Het is de enige klokkenstoel in Drenthe. Vlakbij de kerkdeur ligt een dikke achthoekige afgeplatte steen, een zogeheten prekesteen. Hier kondigde de dorpsomroeper het dorpsnieuws af, als de kerk uitging. Zo was iedereen op de hoogte van geboortes, overlijden en huwelijk. Het nieuws vandaag: “de Wapserveners zitten achter ’t huus in de zon”.  Ik kondig het aan vanaf de steen, maar niemand hoort me.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: