U bent zeker Zuiderzeelopers?

Op station Muiderpoort tref ik mijn wandelzwager. We hebben gerekend op een warme lentedag. Maar het is de laatste tijd steeds koud als wij op Zuiderzeepad gaan. We hebben het vermoeden dat we een laagje te weinig aangetrokken hebben vandaag. Dat valt mee, zolang je niet stilstaat. Lopen dus!

Ijburg
Ijburg2_2Op de markt in de Dapperstraat is niets van zondagsrust terug te vinden. "Amsterdam, a city that never sleeps". We lopen via de Javastraat naar het IJsselmeer terug, door een van de groene longen van Amsterdam, het Flevopark. We komen op de dijk terecht. Die voert ons langs IJburg. IJburg is een prestigieuze woonwijk, gebouwd in het IJmeer. Er staat een bonte verzameling moderne woningen. Er is sociale woningbouw, maar het is ook mogelijk je eigen woning te ontwerpen en te bouwen. Eigenlijk raak je er niet uitgekeken. Het is even wennen, maar ons oordeel over de wijk valt positief uit, voor wat het waard is.

Het Zuiderzeepad doet IJburg niet aan, maar het is zeker een ommetje waard. Al is het alleen maar om een kop koffie te drinken in een hip cafxc3xa9. Een minpuntje, ook voor Zuiderzeelopers, is dat het aangrenzend stuk langs de Diemerzeedijk jarenlang gebruikt werd als stortplaats voor chemisch afval. Het gif is niet opgeruimd maar afgedekt. Er is een park op aangelegd, dat te vergelijken is met een daktuin. Het groen kan er groeien, maar mag niet dieper wortelen dan een meter. Dus hier geen hoge bomen, die schaduw brengen, maar een steppelandschap. Recrexc3xabren is er ook niet bij met die dioxine in de bodem.
Kortom we zijn blij als we weer een "frisse" Zuiderzeedijk belopen. Alhoewel, hij ligt voor een deel aan de A1. Nooit zal een rit over de A1 meer hetzelfde zijn, nu ik weet dat naast mij, achter de dijk,  de Zuiderzee zich uitstrekt.

Pampus_3
In de verte zien we Pampus. Pampus is een kunstmatig eiland dat is vernoemd naar de ondiepte die voor de Waterlandsche kust ligt. Het is gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de doorvaart naar Amsterdam te verdedigen.

Tuintjes_3
Op weg naar Muiden vraagt een mevrouw met Amsterdamse tongval: "U bent zeker Zuiderzeelopers?" Ik laat haar het wandelboekje zien. Zij heeft het ook, maar zij fietst het Zuiderzeepad. Veel meer hebben we elkaar niet te vertellen, dus loopt zij richting A1 en stevenen wij af op het Muiderslot. Het ligt verborgen achter gezellige volkstuintjes, een bonte postzegelverzameling van lapjes keurig geharkte en bemeste grond en gexc3xafmproviseerde minikassen.
Bij het cafxc3xa9 van Ome Ko, ook wel bekend als de Gooische Boer, drinken we ter afsluiting een biertje. Het Muiderslot en een bezoek aan Pampus schrijven wij bij op het "things to do" lijstje.   

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: