Tulpen uit Amsterdam

 

Om half 10 rijdt de trein Amsterdam Centraal binnen. Mijn wandel- zwager is er al. Met sneltram en bus keren we terug op het punt waar we een aantal weken geleden de etappe beëindigden. Omdat we het fotograferen in Durgerdam vorige keer hebben overgeslagen lopen we het stuk over de dijk nogmaals heen en weer. Het is geen straf, het is weliswaar koud, maar de zon schijnt. De eerste tekenen van de lente worden zichtbaar. Daarbij komt dat de koffie en de appeltaart goed zijn in Durgerdam.
Het uitzicht is mooi. Op de uitspringende hoek van de dijk staat een markant vierkant houten kapelletje uit 1687. Als je de auto’s wegdenkt, waan je je honderd jaar terug.

Onze tocht gaat langs de door Amsterdam opgeslokte pittoreske dorpen Schellingwoude, Nieuwendam en via de Vogelbuurt naar het IJ. Het Vogeldorp is in 1917 gebouwd als noodoplossing voor de woningnood. Na 15 jaar zou het dorp worden afgebroken, maar het staat er nog steeds. Omdat de woningen superlicht moesten worden (er werd niet geheid) zijn ze piepklein gebleven.

Het IJpleinveer brengt ons in een klap in de gekte van de stad. Amsterdam overslaan zou kunnen, maar waarom zou je? Het is de stad die het meest geprofiteerd heeft van zijn ligging aan de Zuiderzee. We passen ons tempo aan en slenteren over de Zeedijk. Bij een souvenirwinkel, waar men alleen Chinees spreekt, kopen we een sleutelhanger in de vorm van een klomp. We gaan door het Nautisch Kwartier, het havengebied van de Gouden Eeuw. We drinken een Amsterdams biertje in een café en lopen door de Dapperstraat naar station Muiderpoort.
Vandaag hebben we niet alleen het Zuiderzeepad gelopen, maar de lente gezocht en gevonden. Wat mijn mond niet zeggen kan, dat moeten die tulpen uit Amsterdam dan maar doen.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: