Loopt het water in het Waterloopbos en komt Pieter van Vollenhove?

Op steenworpafstand van Vollenhove ligt, op het nieuwe land, in de Noordoostpolder het Waterloopbos. In 1952 droeg de Rijksoverheid het Waterloopbos over aan het Waterloopkundig Laboratorium. In de jaren 50 en 60 werden hier allerlei waterbouwwerken getest door er een proefopstelling van te maken en te kijken of zij bij bewegend water stand hielden. De Deltawerken en de havens van Lagos, Rotterdam, Bangkok, IJmuiden en Vlissingen werden hier berekend en ontworpen. Natuurmonumenten heeft het bos met de bouwwerken gekocht en deze liggen er langzaam op te gaan in de natuur. Je moet wel een beetje je fantasie gebruiken om er havens in te zien. De bordjes geven gelukkig duidelijke informatie.

Bijzonder is het vandaag. Omdat het een prachtige winterdag is, blauwe lucht, een vers laagje sneeuw en vrijwel geen wind. Helemaal zonder risico is de wandeling niet. Onder het laagje sneeuw, ligt een verraderlijke ijsvloer. Voor je het weet, glijd je van een van de vele bruggetjes of heuveltjes.

De wandeling krijgt een culinair vervolg bij Seidel in Vollenhove. Een sfeervol restaurant. Bij het haardvuur in de Zeekamer van het voormalig Raadhuis gebruiken we de lunch. Eerst twee kopjes soep en dan een keur aan tapasachtige hapjes. Het eten heeft een geheel eigen stijl, evenals het restaurant. Overal staan bloemen. Een enkel roosje tussen de hapjes, hyacinthen op het toilet, vrolijke forsythia voor het raam.

Na de geweldige lunch laten wij ons door een gids alles vertellen over Vollenhove en haar geschiedenis. Opvallend is dat de havezaten en boerderijen in de de stad liggen en niet zoals elders in Overijssel en Drenthe, erbuiten. Klik hier voor meer informatie over de historie van Vollenhove of kijk bij een van de wandelaars die beter heeft opgelet dan ik.
En dan hebben we Pieter van Vollenhove nog. Onze gids heeft hem en zijn familie al een aantal keren rondgeleid. Pas nog. Vandaar dat stadsgenoten even inhouden om te kijken of de gids vandaag misschien ook BN’ers rondleidt.

En Pieter? Pieter komt niet van Vollenhove. Zijn interesse voor het oude Zuiderzeestadje zal te maken hebben met de banden die het koningshuis heeft met de adellijke families van Vollenhove. Twee hofdames van Wilhelmina waren afkomstig uit een van deze families. Ons kent ons!

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: