Op kerkepad in Surhuizum e.o.

Het prettige van vakantie is dat je eindelijk eens tijd hebt voor zaken waar je anders niet aan toekomt. Ordenen en opruimen van een grote stapel wandelroutes uit kranten en tijdschriften en een bezoek aan een wandelmaatje in Surhuizumermieden, waarvoor 2009 nogal een onfortuinlijk wandeljaar is geworden. Gelukkig is zij weer aan het revalideren en lopen we samen een stukje op in haar woonomgeving. We volgen een van de historische wandelpaden, door een langgerekt, rechthoekig verkaveld landschap. Onderdeel van de route is het Langpaed.

Het Langpaed werd aangelegd in 1833. Daarvoor was er ook een pad, maar dat lag noordelijker. Het “nieuwe” pad is met zijn 2280 meter langer dan het oorspronkelijke. Het loopt geheel over grondbezit van de Hervormde kerk van Surhuizum. Het pad deed dienst als kerkepad en had een slechte naam. Het zou er spoken, volgens de verhalen. Misschien is dat ook de reden dat de sloot niet wordt gemaaid. Er is geen boer die het aandurft, wellicht. Ons waren die ruige slootkanten niet opgevallen. Een ons tegemoetkomend echtpaar vraagt ons of we weten van wie de sloot is, omdat zij vinden dat die nodig schoongemaakt moet worden. Mijn wandelmaatje verwijst naar de boer die even verderop op het land bezig is. Wij lopen verder naar de kerk van
Surhuizum.

De eerste kerk van het dorp werd door Spaanse troepen in 1594 in brand gestoken. Tussen 1614 en 1617 werd de kerk herbouwd. De opvallende stenen toren is al veel ouder. Die moet omstreeks 1300 zijn gebouwd. In de kerk worden we welkom geheten door de koster en zijn vrouw, die de kerstversiering aan het opruimen zijn. De koster probeert ons te strikken voor het bijwonen van een mis op Oudejaarsavond. Het mislukt. Voor Oudejaarsavond hebben we andere plannen.
Vanaf het centrum van Surhuizum is het nog een klein stukje naar de Mieden. Onder een blauwe winterhemel, hier en daar wat glibberend, bereiken we onze eindbestemming.

bron: www.historischepaden.nl

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: