Amerongen

Dorus en Bonica hebben deze zondag de organisatie van een dagje Amerongen op zich genomen. We beginnen de dag in het schilderachtige centrum met koffie. Dan vertrekken we naar de Amerongse Berg voor een wandeling. Het is echt een berg, blijkt. Met uitzicht, zelfs op de windmolens van de Noord-Oost Polder. De weergoden zijn ons gunstig gestemd, het is herfst, maar het lijkt wel voorjaar. Prachtig weer voor een wandeling door oude beukenbossen. Als Dorus ineens wanhopig de handen in de lucht steekt, krijgen wij in de achterhoede een flauw vermoeden dat er toch iets mis is. Het blijken de kaartjes te zijn. De kaartjes voor het concert van deze middag die nog thuis, zo’n 150 kilometer verderop, liggen.

 

Weer terug in Amerongen wacht ons een lunch bij Buitenlust. We moeten wel een beetje door eten, want het programma is strak gepland en er is nog een klein probleempje met de auto. Die wil niet meer op slot. Onder de lunch wordt de handleiding bestudeerd. Er blijkt een raampje open te staan waarvan zowel Bonica als Dorus niet wisten dat het open kon. Probleem opgelost.

Op naar het volgende programma-onderdeel. Bonica die als conservator verbonden is geweest aan kasteel  Amerongen, leidt ons rond door kasteel en tuin. Het kasteel wordt momenteel verbouwd en staat in de steigers. Toch valt er nog genoeg te zien. De verbouwing zal in 2010 worden afgerond. Mooie aanleiding om dan nog eens terug te gaan.

De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. Maar in die vroege jaren werd het Kasteel meerdere malen verwoest en weer herbouwd. Voor meer informatie over het kasteel zie de website www.kasteelamerongen.nl
In het koetshuis wonen we een concert bij. Ook zonder kaartjes worden we toegelaten, gelukkig. Het is een prachtig concert van Raquel Andueza (sopraan) en Jesus Fernandez Baena (theorbe). Ik ben een leek als het om dit soort muziek gaat, maar het is prachtig. Er is zo weinig voor nodig; een stem en een instrument, geen versterking. Zo puur. Het is oude Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw, liederen over liefde en lijden. De muziek ondergaan wij in zachte loungebanken, waarin we helemaal wegzakken.

Aan het eind van de dag schuiven we nog één maal aan bij Buitenlust. Een biertje, een glaasje wijn, een flinke onweersbui. We zitten goed hier. Als ons dan ook nog een bordje eten voorgeschoteld wordt, is de dag goed. Helemaal goed!

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: