Op Duits grondgebied

’t Is lekker herfstvakantie en het is ook nog mooi weer. Een beetje fris maar goed weer om te wandelen. We kiezen een wandeling uit het Dagblad van het Noorden van maart 20007; een wandeling in Duitsland bij Sögel. Sögel ligt in de Hümmling, een glooiend heuvellandschap op nog geen 30 kilometer van de grens met Drenthe.Hond mee, we gaan.

In Sögel is het geen herfstvakantie. We parkeren de auto op de parkeerplaats bij het Gymnasium naast het Jachtslot Clemenswerth. Het is een gaan en komen van dreunende Volkswagentjes, met jonge mensen die ons aankijken of we van een andere planeet komen. Europa is één toch? De kleine jongetjes in het bos bij het jachtslot hebben helemaal niet in de gaten dat wij geen Duitsers zijn. Of onze Hund bisst. “Nein, er bisst nicht”. Und wie er heisst. “Er heisst Boele”. Luid gelach. Een “Bule” is een minder eerbiedige benaming voor politieagent, blijkt.
De wandeling gaat over het terrein van het barokke jachtslot Clemenswerth en volgt delen van de Friesenweg. De Friesenweg is een langeafstandswandeling van Osnabrück naar Papenburg. Het is een afwisselende tocht over zandpaden en door het bos. Het landschap toont gelijkenis met het Drentse landschap. Het glooit alleen wat meer en is misschien wat ruiger.

 

Aan het eind van de tocht, verscholen in het bos, vinden we een joodse begraafplaats. Op de begraafplaats staat een drieluik in steen. Het is een herinnering aan de gevallen joden in de Eerste Wereldoorlog en aan de weggevoerde joden in de Tweede Wereldoorlog. “Juden von Menschen Ihres Vaterlandes ermordet. Die Erde bedecke nicht Ihr Blut und ihre Schrei höre nie auf”. Volgens joods gebruik, siert een rij steentjes het monument, als symbool van liefde en van leven dat doorgaat.

www.clemenswerth.de

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: