Wandelen in de Stellingwerven

In het zuiden van Friesland heeft het landschap een meer Drents dan Fries karakter. Men spreekt er ook geen Fries, maar een Saksisch dialect dat lijkt op het Drents. Hier vind je ook ook geen tweetalige gemeenteborden.

Chris, loopt hier met de wandelpool een route van 19 kilometer. Het eerste deel zorgt ervoor dat de pas er flink in komt te zitten voor de wind over kaarsrechte wegen gaat het hard. We stuiten op een schans. Van deze Bekhofschans is niet zo veel meer over. De schans werd waarschijnlijk in 1582 opgeworpen als verdediging tegen de Spaanse troepen en speelde een eeuw later een rol in de strijd tegen bommen Berend, als onderdeel van de Fries-Groningse waterlinie. De tocht gaat verder langs de Linde. We houden een stop in Nijeberkoop, hoe kan het ook anders met koffie en appeltaart. Het is een pleisterplaats voor o.a. wandelaars van het Friese Woudenpad.

Het mooiste deel van de wandeling zit in de staart. Het Diakonieveen, de Dellebuursterheide, een terrein met hooilanden, heide, ruigtes, rivierduinen en oude meanders van de Tjonger. Stuk voor stuk juweeltjes in het landschap. En dan aan het einde het mooie dorp Oldeberkoop. 900 jaar geleden werd hier een boerennederzetting gesticht. Het centrum is nu een beschermd dorpsgezicht.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: