Biologisch genieten in het Reestdal

 

Deze maand vier ik mijn 5-jarig Wandelpooljubileum. In mijn begintijd liep ik regelmatig met Imke-Jelle. Hij organiseerde “bergwandelingen” in Nederland. Op een of andere manier maakte je bij de wandelingen van Imke-Jelle altijd iets bijzonders mee. Zo moesten we in Rijssen een keer over treinwagons klimmen, stonden we in een adembenemend landschap met regenbogen op de Holterberg en gingen we op ons knieën door het struikgewas van de Havelterberg. Imke-Jelle raakte geblesseerd en wandelen zat er een tijdlang niet in. Gelukkig is hij weer hersteld. Vandaag geen bergwandeling, maar een wandeling die begint in Punthorst.

Biologisch-dynamische tuinderij “De Zonnehorst” is startpunt van de wandeling. De koffie en walnotentaart, met echte slagroom, staan er klaar. De ontvangst is hartelijk. Er is een mooie boerderijwinkel met  (h)eerlijke producten. Eigenaar, Henk leidt ons rond. We bekijken de tuin, de poel, en de walnotenbomen. Op de Zonnehorst is een kleine camping en een trekkershut. Echt een prima plek om te bivakkeren. Je voelt je er welkom.

We gaan op pad. Het is weer een echte “Imke Jelle wandeling”, grotendeels over onverharde paden. Ook over een Hessenweg. Een Hessenweg is een oude handelsweg door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht. Volgens de overlevering hebben deze wegen hun benaming te danken aan Duitse kooplieden uit de buurt van Kassel in Hessen. Deze wegen gingen niet door de dorpen en steden, omdat de zgn. Hessenwagens een bredere spoorwijdte hadden dan was toegestaan in Nederland. Ze pasten niet in de karrensporen van landelijke karren en wagens.

Verder gaat onze tocht. Door de boswachterij Staphorst, naar het Reestdal. Over het kerkepad komen we bij het kerkje van Oud-Avereest. Hoe vaak je er ook komt, het is er altijd mooi. Na Oud-Avereest is het nog iets meer dan een kilometer lopen naar de biologische shiitake kwekerij van Haveman in Balkbrug. Hier is een stop en krijgen we een korte rondleiding. De stammen waarop de shiitake groeien staan in lange rijen in een donker bos. Het is een sprookjesachtige setting. Zeker ook omdat er een geestverschijning in de vorm van een spierwit poesje rondloopt, dat atlethisch van de ene stam op de andere springt. Soms valt ze bijna naar beneden. Het is een spannend toneelstuk.

Liefhebbers kunnen geprepareerde stammetjes kopen om zo zelf shiitake te kweken. Maar in de rugzak is dat niet handig meenemen. Er zit niets anders op dan een keer terug te keren.
Na de kwekerij is het een kilometer naar de weg. Hier laat een aantal wandelaars zich ophalen door Henk van de Zonnehorst en een clubje gaat door voor de 27 kilometer. Ik hoor bij de eerste groep. Met weer een paar nieuwe adresjes in de rugzak voor biologische produkten en een pond zoete tomaatjes keer ik huiswaarts.
Wie weet gaan we binnenkort ook weer bergwandelen.

Voor meer informatie:
www.zonnehorst.nl
www.shiitakekwekerij.nl

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: