Hildo Krop

Hildo Krop werd in 1884 geboren in Steenwijk. Hij was de zoon van een banketbakker. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij de zaak van zijn vader zou overnemen. Zijn vader, een ruimdenkend man, stuurde Hildo naar het buitenland om de kneepjes van het banketbakkersvak te leren. Tijdens zijn verblijf in het buitenland begon hij een beetje te schilderen en te boetseren. In Engeland besloot hij om kunstenaar te worden.
In 1908 werd hij leerling aan de Rijksacadademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

 

In Amsterdam ging hij, bij gebrek aan beeldhouwopdrachten, aan het werk in een meubelmakerij. Hier leerde hout- snijden. Dat kwam hem weer goed van pas bij het ontwerpen van meubels en complete interieurs.
In 1916 werd hij benoemd tot stads- beeldhouwer van de stad Amsterdam. En dat is hij tot zijn dood gebleven. De werken van Hildo Krop kom je in Amsterdam voortdurend tegen. Let maar eens op alle ornamenten en sculpturen op bruggen en gebouwen. Hij maakte ook het reliëf aan het beeld op de Afsluitdijk en het Berlage-standbeeld.

Hildo Krop was een veelzijdig kunstenaar. In Rams Woerthe krijg je een goed beeld van zijn veelzijdigheid en van de man achter de kunstenaar. Zijn credo was: “Een kunstenaar mag niet anders wezen dan een instrument. Hij schrijft het lied van zijn tijd in vorm en kleur voor de komende geslachten, beter en schoner dan welke staatsman of welke geschiedschrijver ook”.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: