Maandagmiddag in Steenwijk

      
         Vergaderzaal_2

Terugrijdend van Urk, passeer ik Steenwijk. In Steenwijk ligt jugendstil villa, Rams Woerthe. De villa is niet vaak open voor bezichtiging. Ik waag het erop en heb geluk.
Rams Woerthe werd in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd. Het ontwerp is van A.L. van Gendt, de architect van o.a. het Amsterdams Concertgebouw. Tromp Meesters heeft maar negen jaar op Rams Woerthe gewoond, toen overleed hij. Zijn weduwe vond het huis te groot en na een aantal jaren van leegstand verkoopt zij de villa aan de Gemeente Steenwijk.
Rams Woerthe werd Gemeentehuis. Toen het pand als Gemeentehuis te klein werd, stond het wederom een tijdje leeg, om daarna als onderkomen te dienen voor Burgemeester en wethouders van Steenwijkerland. Er zijn slechtere werkplekken.

Te bezichtigen zijn de kelder, het trappenhuis en de vergader- zaal/trouwzaal. Verder is in een aantal vertrekken werk opgesteld van Hildo Krop, maar daarover meer in een volgende log.
Vanuit de vergaderzaal kijk je de tuin in. Het is een park van 12 ha. in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van de tuinarchitect Hendrik Copijn. Het Overijssels Havezathenpad loopt door het park. In het park is een fraai theekoepel te vinden. In en om Rams Woerthe kom je ogen tekort.

          Raaam_2   

Openingstijden Rams Woerthe: maandag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: