De onuitwisbare invloed van de Cisterciënzers

Tiny’s thema “In het spoor der Cisterciënzers” bestaat uit een drietal wandelingen in Groningen. Vandaag is de laatste. Om je een beeld te vormen van het monnikenwerk dat door deze kloosterorde, tussen 1200 en 1600, werd verricht kun je het beste te voet door de oneindige ruimte dwalen. Een dijk, een diep; het kan zo maar zijn dat het werk is van Cisterciënzer monniken. In het Groninger land- schap tussen Garnwerd en Ezinge zijn ook nu nog sporen in het landschap terug te vinden.
In de kerk van Oostum vinden we de Franse lelie, het symbool der Cisterciënzers , terug op de muur.In Ezinge brengen we een afsluitend bezoek aan het Museum Wierdenland. Het museum geeft een goed beeld van het vroegere leven op een wierde, de afgravingen van de vruchtbare aarde van de wierde en de archeologische vondsten van archeoloog Van Giffen. Het museum is licht, ruim en goed van opbouw.

Voortaan, als ik wandel in Groningen, zal ik even terugdenken aan de monniken, die hun stempel op het cultuurlandschap hebben gedrukt en de strijd met het water zijn aangegaan. Dank aan de monniken en aan Tiny.
Kerk

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: