De Schone Slaapster

De Schone Slaapster, Flaming June, is een schilderij van Frederic Leighton. Het hangt met negen andere sprookjesachtige schilderijen van o.a. Edward Burne Jones en John Everett Millais in het Haags Gemeentemuseum. De topstukken uit het Victoriaanse tijdperk zijn afkomstig van het Museo de Arte de Ponce in Puerto Rico.

Frederic, Lord Leighton schilderde zijn meesterlijke Flaming June rond 1895. Het is een beeld Flaming20june_2 van een onschuldige, slapende vrouw in een oranje, doorschijnende jurk waar- onder haar vrouwelijke vormen voorzichtig worden bloot gege- ven. De bank waarop ze ligt is bekleed met kussens en rode doeken, op de achtergrond de glinstering van de zon in de zee. Met de weelderige lijnen en warme zonnige kleuren is dit schilderij een voorbeeld van Leightons voorliefde voor klas- sieke schoonheid en harmonie.

Leigthon was een aanhanger van de prerafaëlitische kunststroming evenals Waterhouse waar het Groninger Museum kort geleden een tentoonstelling aan wijdde. De Pre-Raphaelite Brotherhood noemde zich zo, omdat ze de schilder Raphaël overgewaardeerd vond en terug wilde naar de schilderkunst van voor zijn tijd.
Een momentje over en toevallig in Den Haag? Bewonder even de Schone Slaapster. Ik vond het zeer de moeite waard.

Bron: www.gemeentemuseum.nl

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: