Terug naar een ver verleden

Kaart

Middag-Humsterland behoort tot de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. Ooit ontstaan op een kwelder die vanuit de Waddenzee werd gevormd. Al ver voor de jaartelling werd het gebied bewoond en in cultuur genomen. Generaties lang hebben bewoners elementen toegevoegd aan het oorspronkelijke kwelderland. Wierden, dijken en zijlen, oude wegen en paden, kerken en borgen zijn daar nog altijd de getuigen van.

Ook de Cisterciënzer monniken kozen dit gebied in 1192 uit om in cultuur te brengen. Vanuit het klooster Claerkamp in Rinsumageest stichtten zij het klooster van Aduard. In Aduard werd een van de grootste abdijen van West-Europa gebouwd. Ja, Aduard, dat moet wat geweest zijn in die tijd! Een universiteit, een befaamde bibliotheek en 6000 hectare landerijen en export van kloostermoppen.

Ziekenzaal_2
Het schatrijke klooster werd na de Reductie van Groningen in 1594 steen voor steen afgebroken. En dat duurde wel veertig jaar.  De ziekenzaal werd gespaard. Een prachtig gebouw. Door de lage ramen valt het licht zo mooi naar binnen.
Een groot schilderij dat precies in de kerk past, laat zien hoe de ziekenzaal er vroeger moet hebben uitgezien. Momenteel is de ziekenzaal in gebruik als hervormde kerk.

Tiny organiseert een aantal wandelingen rond het thema “Cisterciënzers”. En vandaag is de eerste wandeling met bezoek aan het kloostermuseum St. Bernardushof. De wandeling door Middag-Humsterland, voert naar Fransum, met zijn mooie middeleeuwse kerk. Een dijk waarop we lopen is opgeworpen door monniken. De geschiedenis is zo dichtbij.  Onze wandeling eindigt bij het kloostermuseum, waar een bevlogen Aduarder ons duidelijk en met gevoel voor humor, vertelt over het klooster.
Met een goed gevoel keer ik huiswaarts. Ik begrijp weer iets meer van het Groninger landschap.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: