Natuureiland Tiengemeten, weemoed en weelde

Tien1

Met Thea bezoek ik vandaag Tiengemeten. Een half uur van het drukke Rotterdam, ligt deze oase van rust, in het Haringvliet. Een veerboot brengt je over het Vuile Gat naar het eiland.
Tiengemeten is het laatste echte eiland van Zuid-West Nederland. Het is eigendom van Natuurmonumenten. Tiengemeten is ontstaan door opslibbing van een zandplaat van ongeveer 5 hectare. In 1750 werd die bedijkt – de oude maat voor ongeveer een halve hectare was toen “gemet”: Tien gemeten. Er werd steeds meer land ingepolderd en boeren begonnen een bedrijf op Tiengemeten.

Tien2

Na uiteenlopende plannen voor het eiland besloot de overheid in 1994 dat Tiengemeten natuurgebied zou worden. En aldus geschiedde. Van 2005 tot 2007 werd hard gewerkt aan de inrichting.
Tiengemeten werd door Natuurmonumenten ingedeeld in drie sferen “Weemoed, Weelde en Wildernis”. In Weemoed heeft cultuurhistorie ruim baan. Er zijn boomgaarden en hooilandjes en er staan nog een aantal boerderijen.
Weelde is een waterrijk gebied, waar veel vogels verblijven. Wildernis is het vochtige stuk, waar een grote kreek werd gegraven om het water toegang te geven tot het eiland.

Onze wandeling beperkt zich tot Weelde en Weemoed. Vooral het eerste deel is heerlijk rustig. Afgezien van een enkele vogelaar, kom je niemand tegen. In Weelde is het duidelijk wat drukker, daar is een kleine camping en een herberg, waar je iets kunt eten en drinken.

Tien3
Na een dag vol rust en tijd om bij te praten, is het op de veerboot terug aardig druk. Een aantal bouwvakkers, een trekker met aanhanger met twee koeien en zeker drie schoolklassen gaan mee op de boot. De vogelaars, die wij vanochtend op de boot tegen kwamen, hebben veel blauwborsten gezien. Ook een man van 88 vertrekt weer naar de vaste wal. Hij vraagt ons wat wij ervan vonden. “Mooi”: zeggen we. “Mooi? Wat vind je er mooi aan? Ze zeggen dat er van alles gebeurt op Tiengemeten, maar ik vind het maar een dooie boel”. Tja, in het organiseren van feesten en partijen is Natuurmonumenten waarschijnlijk niet zo goed.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: