Vannijs (opnieuw)

Zes wandelaars gaan op weg van Kantens naar Thesinge. Ze lopen opnieuw een etappe van het Hunze- en Fivelpad. Ze zijn al een beetje gewend geraakt aan het strakke landschap, de blauwe luchten en de zon op het vlakke Groninger land. Eigenlijk is het een verwend stel. Zij denken namelijk dat het er altijd mooi weer is, daar in het Noorden van Nederland.
Hun wandeling gaat van Kantens naar Toornwerd. "Thornvurd", wordt al in de tiende eeuw vermeld, hetgeen "met doornen begroeide wierde" betekent. De wierde is vrijwel geheel afgegraven. Toornwerd ligt op steenworp afstand van Middelstum, wat zij vrij snel achter zich laten. Zij lopen door naar Huizinge. De kerk oogt groot voor zo'n klein dorp. Het is een van de best bewaarde romano-gotische kerken in de provincie Groningen. Maar bijzonder of niet, ook romano-gotische ramen moeten eens per jaar gezeemd worden. Ook in een kerk behoort grote schoonmaak te worden gehouden. En dat is vandaag.
De wandelaars riskeren een sprongetje over de stofzuiger om de kerk wat beter te bekijken. De stoelen worden in de boenwas gezet. Een praatje is snel gemaakt. Een veertigtal mensen heeft hier een eigen kerk. Het voorportaal (het heet vast anders) biedt genoeg ruimte om met elkaar de dienst bij te wonen. En dat is volgens de mevrouw met de stofdoek heel gezellig.
Kunst
De wandelaars gaan verder naar Stedum. Volgens Jantine is er in Stedum meestal weinig te beleven en zij kan het weten, want zij is er geboren en getogen. Vandaag is niets minder waar. Er is een driedaags kunstevenement gaande, KunstSpoor. Een kilometer dwars door de kern van het dorp naar de Jensemaheerd. Op diverse locaties wordt kunst in al haar vormen en varianten tentoongesteld. We zien het atelier en de werken in het huis van Rein Pol, schilderijen van Henk Helmantel in de kerk, beelden van Eddy Roos in de Jensemaheerd, een erotische koeienfilm en een jurk van knuffels. Naast het kerkhof speelt de harmonie, een onweersbui breekt los. De harmonie en de wandelaars passen keurig onder de grote partytent. Stedum is een belevenis en de wandelaars zijn nog lang niet uitgekeken als zij hun weg vervolgen.
Fiets
Het is nog tien kilometer naar Thesinge. Zij trekken rechte lijnen door het landschap, over schelpenpaden, langs sloten, door weilanden. Een kerk wacht op restauratie in Lellens. Thesinge wacht in stilte op de wandelaars.
De wandelaars kunnen niet anders zeggen: "het was "vannijs" een mooie dag".

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: