Mien land, is laand

Etappe 4 van het Hunze- en Fivelpad voert ons vandaag van Warffum naar Kantens. De lucht is strakblauw, met hier en daar een verdwaalde wolk. De zon schijnt, de temperatuur nodigt uit tot wandelen. Zo’n dag kan op voorhand al niet meer stuk.

Verte_2

Niet iedereen houdt van het open Groninger landschap. Het landschap laat weinig aan de verbeelding over. Neem jezelf als middelpunt en draai om je as ……… Je ziet zeker drie kerktorens, een dorp in de verte, wat verhogingen in het landschap, een enkele boerderij en vooral lucht, veel lucht. En dat geeft zo’n weldadig vrij gevoel. Mensen? Ze zullen er vast wonen, maar niet te veel. Een enkeling. Daardoor kom je vooral jezelf vaak tegen in dit land. Je loopt in een onmeetbare ruimte, een gevoel dat in geen foto te vangen is.Rottum
Na Warffum is Rottum het eerste dorp dat we aandoen. De wierde van Rottum is voor het grootste deel verdwenen. Het dorp ligt echter nog steeds hoog op het resterende gedeelte. Op het afgegraven deel stonden vroeger de gebouwen van een benedictijnerklooster. De ambt van Rottum was een invloedrijk man, die als arbiter optrad in vele politieke geschillen in de Ommelanden. Het klooster bezat onder meer 2/3 deel van het eiland Rottumeroog. Zo komt dit waddeneiland dus aan zijn naam.  Behalve enkele kloostermoppen is er van de kloostergebouwen niets meer over.
In Rottum staat het geboortehuis van de dichter Jan Boer. Een man met een grote betrokkenheid bij de Groninger taal, cultuur en inwoners.
Voren
We gaan verder naar ’t Oldedorp, met een paar boerderijen op een wierde. Het oude dorp heette eigenlijk Brunwerd, maar werd het Oude dorp, toen in de tiende eeuw Uithuizen als het nieuwe dorp werd gebouwd.

Bij de Menkemaborg in Uithuizen trakteren Hendrik en Jantine op koffie met gebak. De Menkemaborg is altijd een goeie plek om te pauzeren. Lekker op het terras met een prachtig uitzicht op de borg. Dan gaat de tocht verder over schelpenpaden, langs maren naar Zandeweer.

Boerderij
Van Zandeweer leidt een flink stuk asfalt naar Kantens. Het deert ons niet. De aardappelplanten steken hun koppen boven de klei. De mais zoekt voorzichtig zijn weg naar de hemel. Jan Boer wist het beter te omschrijven:

Mien laand

Mien laand ligt bloot
Mien laand is groot,
Zoo groot als open lucht.

Mien laand zit deur
en deur vol kleur
veur elk en ain, dei zugt

Mien laand is stark
de wil veur ’t waark
klikt ja oet elke kloet

Mien land, is laand
zai, zien verstand
dat wast er boven oet

Jan Boer

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: