Het nieuwe Drenthepad (1)

Er is een nieuw boekje van het Drenthepad. Het pad is 60 kilometer langer geworden. Er worden in de nieuwe route meer dorpen aangedaan en er zijn stukken bijgekomen tussen Leek en Eelde en bij het Kniphorstbosch en de Strubben, in het oostelijk deel van Drenthe.
Bloemen_2
Het is al weer vijf jaar geleden dat ik het Drenthepad voor het eerst liep. Het was zo’n beetje aan het begin van mijn “wandelcarrière”. Het nieuwe boekje en dit “jubileum” zijn een mooie aanleiding om het Drenthepad weer eens op te pakken. Mooie bijkomstigheid is dat  we er niet ver voor hoeven te reizen. Landgoed Rheebruggen kunnen we zien vanuit ons huis en daar beginnen we.

Het begint goed. Bij Rheebruggen spingt een ree in paniek in de Drentse Hoofdvaart. Reeën kunnen dus zwemmen, wist ik niet. Een aantal mensen heeft hem in het vizier en wij lopen door. We hebben niet het idee dat we hier veel aan kunnen doen.

Boerderij
Via het dorp Uffelte gaan we over het Uffelterzand, de Havelterberg, het Holtingerzand, het Holtingerveld, langs het Brandeveen. Een echte bos- en heideetappe. Bijna geheel onverhard. De Havelterberg is een stuwwal die is ontstaan in het Saalien, waarin zo’n 135.000 jaar geleden Noord-Nederland met een dikke laag landijs bedekt was. De Havelterberg werd gevormd doordat een gletsjer grote hoeveelheden zand, klei en stenen voor zich uit stuwde.

Via mooie boerenpaden komen we aan in Wittelte waar onze wandeling eindigt. We staan wederom aan de Drentse Hoofdvaart. Van de ree is geen spoor meer te bekennen. Laten we hopen dat het goed is afgelopen.Zand_2

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: