Het Hunze- en Fivelpad (1)

De komende weken loop ik het Hunze- en Fivelpad. Het is een jubileumwandelpad, dat de KNBLO vorig jaar, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft uitgezet. Vandaag doe ik met Tiny de eerst etappe, van Zoutkamp naar Kloosterburen (21 km.)

In de middeleeuwen stroomden de riviertjes (maren) Hunze en Fivel door het Noord Groninger land. Een relatief jong stukje Nederland, waar 2600 jaar opbouw van de bodem, bewoning en gebruik van het land nog overal te zien zijn. Grote delen van het pad gaan door het voormalige stroomgebied van beide riviertjes. Tot de dertiende eeuw was het land een deel van de Waddenzee. Vanaf de twaalfde eeuw zijn stukken ingepolderd.
Zoutkamp
Zoutkamp ligt aan de oever van de Hunze, nu het Reitdiep geheten. Onze wandeling begint bij het veerhuisje. Het huisje stamt uit de tijd waarin het Reitdiep nog een open vaarverbinding had met de Lauwerszee. Verder gaat onze tocht, naar Niekerk en vervolgens naar Houwerzijl. In de Theefabriek (het enige theemuseum van Nederland) drinken we thee (hoe kan het ook anders) en nemen daarbij Poffert.Poffert
Poffert is een Gronings boerengerecht en werd vooral gegeten als dessert, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Ook echt iets voor de echte wandelaar dus. Het is goed toeven op het terras, maar we moeten verder.
We komen langs een restant van het wierdekerkhof van Vliedorp, Ol Wheem. We bekijken de kerk van Zuurdijk. We gaan langs de borg Verhildersum en zien in de verte Kloosterburen al liggen. Slalommend komen we daar uiteindelijk aan.
Groningerland
Deze eerste etappe gaat over fietspaden en over rustige weggetjes. Zoals je in Groningen gewend bent is het veelal verhard lopen. De uitzichten zijn magnifique, je komt bijna niemand tegen. Of het moet die ene boer zijn, die de molen van zijn buurman uitlegt. "Tja, om stroom op te wekken, een soort hobby". "Hij laadt er dynamo’s mee op". Zijn gezicht spreekt boekdelen: Rare buurman hijzelf is meer van "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg".

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: