’n Vorstelijke wandeling

Oranjewoudklein
Oranjewoud is een stuk onverwacht Friesland. De Oranjes hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van dit gebied. In 1676 kocht prinses Albertine Agnes van Oranje, de jonge weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, drie landgoederen  in wat toen nog ’t Wold heette. Er werd een barok slot gebouwd dat in de Franse tijd werd afgebroken. Daarna vestigden zich enkele Friese adellijke families op de buitenplaatsen.
Brongerga
Ik loop door de parkbossen, die ingericht zijn volgens de landschapsstijl. Er zijn slingerpaden, grillige vijvers, heuvels en prieeltjes. Mijn tocht gaat verder naar Brongerga. Brongerga is een van de oudste plaatsnamen uit Midden-Friesland. Het heeft zijn eigen kerkhofje met klokkenstoel en grafkelders. Ik kom langs prachtige huizen en bijgebouwen. Het gebied straalt rijkdom uit. Niet alleen door de gebouwen, maar ook door de monumentale bomen.
Huisje
Museum Belvedère is het museum voor hedendaagse kunst in Friesland. Vanaf de brug voor het museum heb je een schitterend uitzicht op de achtergevel van Huize Oranjewoud. Met zoveel te zien, ben je weer terug bij het beginpunt van je wandeling voor je er erg in hebt.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: