Het Bargerveen

Bargerveen
In het Veenloopcentrum Weiteveen ontmoet ik een 14-tal wandelaars. De administratie van de georganiseerde wandeling is dit keer ingewikkeld. Aanmeldingen tot het laatste moment, een wachtlijst, en dan uiteindelijk nog een flink aantal afvallers. Iemand die de weg niet kan vinden en iemand die niet komt opdagen. Het kan allemaal.

Het Veenloopcentrum in Weiteveen is gevestigd in de voormalige pastorie. Het is een vrijwilligersproject, dat excursies organiseert in het veen. Als men het van tevoren weet, kun je ook een kop koffie krijgen of een borrel en komt een vriendelijke pensionado de deur voor je open doen.

TabernakelDe wandeling voert langs de begraafplaats van Weiteveen. In 1925 werd het tabernakel uit de kerk gestolen, dat kort daarop werd teruggevonden in een greppel. Op deze plek is later een kapel gebouwd, waaromheen een begraafplaats werd aangelegd. In de kapel staan het tabernakel en een crucifix. De diefstal werd landelijk nieuws en daardoor kregen de erbarmelijke omstandigeheden waarin de veenarbeiders moesten leven en werken ook aandacht.

Onze wandeling voert verder over het Amsterdamsche Veld, grotendeels afgegraven, open en waterrijk, langs het Meerstalblok en het Schoonebeeker Veld, een cultuurlandschap dat steeds meer wordt teruggegeven aan de natuur. Op ons pad ontmoeten we twee flinke adders.

Het is een prachtige dag voor het Bargerveen. Zomers warm, ontluikend groen aan alle kanten met alleen de geluiden van de vogels. Een niemandsland, zo mooi.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: