Culinair slot in Niehove

Niehove_2
Het is eind maart, mooie stapelwolken aan de hemel. Het ruikt naar het voorjaar, maar de wind is nog koud. Een culinaire winterwandeling kan nog net.

Hoe het zover is gekomen weet ik niet, maar ineens vind ik mijzelf terug in Niehove. Een plek die al langere tijd op mijn verlanglijstje staat en waar je ook nog eens heerlijk Indonesisch kunt eten. De 13e eeuwse kerk staat in het midden van de wierde en daaromheen liggen de huizen in cirkels. We lopen het dorp uit en kiezen het Laarzenpad. Dit is het oude jaagpad langs het Niehoofsterdiep. Het land sopt onder onze voeten. Gister heeft het flink geregend en er is ook onlangs mest geïnjecteerd, waardoor we lekker vies worden. Kunnen we zo wel in een restaurant?
Het pad eindigt bij het Nijhoofster zieltje, de oude uitwateringsluis van Humsterland. Vroeger was Humsterland een waddeneiland omringd door water. We lopen over de Oude Dijk, naar De Riet, een overblijfsel van een brede wadgeul.
Via een van de zeven kerkpaden keren we terug in Niehove en strijken neer bij Eisseshof.

Louis voegt zich bij ons gezelschap. Louis kennen we van het wandelen. Hij weet veel over Groningen in het algemeen en van Niehove in het bijzonder. Na de voortreffelijke Indonesische lunch en na uiteindelijk allemaal onze betaling te hebben geregeld (wat moet een mens als hij niet kan pinnen?) leidt Louis ons door het dorp.
In de sarrieshut aan het Molenpad, werd belasting geïnd en heeft een schilder van de Ploeg, Marten Klompien, een tijdlang zijn atelier gehad. In Niehove wordt nog twee maal per dag handmatig de klok geluid, om 12.00 uur en om 6.00 uur. In vroeger tijden wist je dan als arbeider dat het tijd was om te eten. Het kost niet veel moeite om je in Niehove honderd jaar terug te wanen.

Met de nieuwe lente en zomer in het verschiet, laat ik de culinaire winterwandelingen voorlopig achter mij. Plannen voor een volgend winterseizoen wandelen en lunchen zijn er genoeg.
Lucht

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: