Ontdekkingstocht

Diependal
Tiny vraagt mij om met haar een stuk voor te lopen van haar wandeling bij Oranje. Omdat ik altijd in ben voor ontdekkingstochten in gebieden die ik niet of nauwelijks ken zeg ik daar geen nee tegen. Oranje is tegenwoordig vooral bekend van “Speelstad Oranje”. In de oude aardappelmeelfabriek is een populair overdekt pretpark gevestigd.
Oranje ligt tussen twee natuurgebieden in. Aan de ene kant het Hijkerveld aan de andere kant  Diependal. Diependal bestaat uit een groot voormalig vloeimeer en een

Tunnel

complex van kleinere vloeivakken. In de vloeivelden werd het afvalwater van de aardappelmeelfabriek voorgezuiverd, alvorens het in het Oranjekanaal terecht kwam. Tegenwoordig is Diependal een vogelreservaat. Er is een vogelkijkhut geplaatst in het hart van het gebied. Om er te komen moet je door een 162 m. lange tunnel. Een prima decor voor een detective. Een lange betonnen gang, met gedrup van water, plassen op de grond en aan het eind een vogelkijkhut met minuscule luikjes. Als je claustrofobisch bent kun je de tunnel en de hut beter mijden.

Na een beetje struinen komen we terecht in het Kortewegsebos, dat particulier bezit is. Vanuit dit bos zou het een fluitje van een cent moeten zijn om op het Hijkerveld terecht te komen, ware het niet dat er een hek staat met schrikdraad. Het vreemde is dat het pad daarachter wel gewoon doorloopt.
Omdat wij geen oplossing voor handen hebben op dit moment lopen we een rondje om het veld, om er op een andere plek weer in te gaan. En dan wordt het dwalen. We volgen kleine schapenpaadjes over de heide om ergens uit te komen waar we helemaal niet denken uit te komen. Maar het is een prachtige dag en een zwerftocht over het Hijkerveld is echt geen straf. Een reis door 5000 jaar cultuurgeschiedenis!

Van Oranje is het in de auto maar een klein stukje naar Smilde. Tiny neemt mij mee naar de Graftombe van Rebenscheidt. Ergens midden in het aardappelveld in een bosje ligt daar een massieve tombe waarin begraven het echtpaar Rebenscheidt, hun vier kinderen en twee honden. Het verhaal achter de familie en hun band met Smilde is interessant en terug te vinden op de site van dodenakkers.
En zo eindigt een dagje Drenthe voor fijnproevers. Het is weer gelukt paden te betreden die door mij nog niet eerder betreden werden. En dat begint in Drenthe meer en meer een unicum te worden..
Rebenscheid

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: