KRO De Wandeling bij Kamp Westerbork

In het programma De Wandeling van de KRO loopt Hella van der Wijst een wandeling met mensen die iets te vertellen hebben. Iemand die een gebeurtenis heeft meegemaakt die zijn of haar leven drastisch heeft veranderd. Soms is het een bekende Nederlander, soms ook niet. Vandaag organiseert De Wandeling een tocht bij Hooghalen, waar het voormalig Kamp Westerbork ligt.
Ster
Regelmatig lopen mijn wandelingen in Drente langs het voormalig kampterrein. Toch ben ik niet vaak op het terrein zelf geweest. Het is geen wandelroute die je zomaar even in een boswandeling inpast. Daar zijn, stemt mij droevig. Hoe kon het zover komen? Steeds weer schrik ik van de cijfers van de holocaust. Het aantal mensen dat slachtoffer werd vind ik moeilijk te bevatten. Dat wordt pijnlijk duidelijk als je bij de verschillende monumenten staat. Het waren zoveel mensen: moeders, vaders, zoons, dochters, kinderen, kleinkinderen, geliefden, vrienden en vriendinnen. Mensen zoals jij en ik.

Rails
Kamp Westerbork was een “durchgangslager”. Vanuit het kamp werden 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en een aantal verzetsstrijders naar de vernietigingskampen vervoerd.  Een meneer die het kamp heeft overleefd vertelt over zijn leven van toen. Hij heeft tot zijn zevende levensjaar in het kamp gewoond. Elke dinsdag vertrok de trein uit het kamp en als de trein vertrokken was, waren ineens je vriendjes en vriendinnetjes verdwenen. Het was de kunst uit de trein te blijven. Dat kon door je nuttig te maken met werkzaamheden op het kamp. De kampcommandant maakte het weinig verschil wie er wel en niet in de trein stapten, als de trein maar vol was.

In de KRO Stiltewandeling van vrijdag 13 maart vindt een ontmoeting plaats tussen Tineke van Hal, dochter van een NSB’er en Rozette Kats, een joodse vrouw die als baby in een onderduikgezin kwam. In de omgeving van Westerbork kijken ze naar hun verleden en bespreken thema’s als schuld, schaamte en vergeving. Tevens praten ze over hun gastduolessen, waarin ze jongeren bewust  maken van racisme en uitsluiting.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: