Het kwaad ligt voortdurend op de loer

Met “de meisjes” doe ik vandaag een dagje Groningen. Een thuiswedstrijd voor de beide Stadjers. Ik werp mij op als taxichauffeur.
788pxjww_theladyofshallot_1888
We beginnen deze druilerige ochtend in het Groninger Museum. De tentoonstelling van Waterhouse is om van te smullen. Je zou haast vergeten dat het buiten zo grijs is.
Het werk van Waterhouse (1849-1917) sluit aan bij de prerafaëlieten, zowel in stijl als in thematiek. De Pre-Raphaelite Brotherhood, opgericht in 1828, zocht inspiratie in de kunst van de tijd voor Rafael: de Middeleeuwen en de klassieke oudheid, vaak via de Britse literatuur, van Shakespeare tot de Romantische dichters van de 19e eeuw: Keats, Shelley en Tennyson. De schilderijen zijn sprookjesachtig, maar als je beter kijkt ligt het kwaad voortdurend op de loer.
Vierhuizen
De middag besteden we aan het zoeken naar een plek om koffie te drinken. De meisjes loodsen mij de stad uit. De een roept dat ik links af moet, de ander vindt het beter om rechtdoor te gaan. En zo gaat het eigenlijk verder de hele middag. Uiteindelijk komen we aan in Vierhuizen, waar van alles is, behalve koffie.

Zo is er bijvoorbeeld een kerk, volledig gerestaureerd, met de prijs die men won bij het programma “De Restauratie”.  Bij de kerk een intrigerend verhaal op een grafsteen, dat nieuwsgierig maakt. Verder zijn er schapen op dijken, is er Groningse klei en groeien er massa’s sneeuwklokjes. En ook al is het grijs, waait het en is het fris, het is goed toeven in de verlatenheid van het Groningse land. We lopen een wandeling van zeven kilometer.

Ook op de weg terug naar de stad, vinden we geen geschikte plek voor koffie. Het allerlaatste plan dat we hebben mislukt door de drukte van het spitsuur. De koffie moet wachten tot een volgende keer.Polder
Thuis doe ik nog even mijn huiswerk. Het verhaal op de grafsteen is het drama rond Klaas Jans. Klaas Jans, overleed op 1 februari 1787, slechts 28 jaren oud. Op schaatsen ging hij naar Groningen (het vervoermiddel in de winter!). In de stad aangekomen wilde hij zich aan een “breuk, die hem pijnigde “met smart en kreuk” laten behandelen door een “breukmeester”. Helaas zonder succes. “Doornat van pijn en kruis”, totaal “afgesloofd” kwam hij thuis. Hij mocht nog drie dagen leven ……….
Het kwaad ligt voortdurend op de loer.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: