De vesting Coevorden

 Vancouver_3
De geschiedenis van de stad Coevorden gaat terug tot in de vroege middeleeuwen. De eerste bewoners vestigden zich op de zandgronden nabij de plek waar drie beken in de Kleine Vecht stroomden.

Oud schoolmeester, Minderhoud, leidt ons vandaag rond in Coevorden en weet het voor elkaar te krijgen de stad tot leven te wekken. Hij heeft er zelf minstens zo veel plezier in als de toehoorders. Van het historische Coevorden is eigenlijk niet veel meer over. Een enkele gevel, een rij garnizoenswoningen, een aantal art deco huizen. En natuurlijk het kasteel van Coevorden. Al in de 12e eeuw moet er in Coevorden een kasteel hebben gestaan. Hier woonden vroeger de burggraven. Burggraaf Rudolf de II van Coevorden trok tegen de bisschop van Utrecht ten strijde in het even verderop gelegen Ane. De burggraaf werd gesteund door Drentse boeren en hun vrouwen. Ze kregen het voor elkaar de soldaten van de bisschop het moeras in te lokken.
Kerk_5
In de jaren na de slag bij Ane wist de bisschop zijn gebied terug te veroveren. Als boetedoening moest Drenthe een nonnenklooster bouwen, dat een dochtersklooster zou worden van het klooster in het Groningse Aduard. Wegen wateroverlast verhuisde het klooster naar Assen.
De oude middeleeuwse structuur van Coevorden werd aan het begin van de zeventiende eeuw vervangen door die van een stervormig militaire vesting met gracht. Uiteindelijk kreeg de vesting een zevenhoeksvorm. Meer informatie over de geschiedenis van Coevorden is hier te vinden.

Na de stadswandeling lopen we richting Overijssel, over het landgoed De Groote Scheere. Het is een prachtige winterdag. Coevorden en omgeving laten zich van hun beste kant zien. Het ligt misschien wat minder voor de hand, maar ook in het zuidoosten van Drenthe kan het zo mooi zijn.

Meubelen

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: