Verplichte slagroom en geld als water

Drenteh_2
Vandaag ging ik met dertien wandelaars op pad voor de eerste “Drenthe is zóó mooi wandeling”. Voor de hand liggend dat in de bescheiden Drentse hoofdstad de proloog is. Assen is ontstaan in de 13e eeuw, rond het klooster Maria in Campis. Vanwege de reformatie werd het klooster in 1598 opgeheven en de gebouwen vervielen aan de Landsdag, het hoogste bestuursorgaan van Drenthe. Het College van Drost en Gedeputeerden nam rond 1600 haar intrek in een deel van het voormalige kloostercomplex. Tegenwoordig maken de Abdijkerk. het Drostenhuis en het Ontvangershuis deel uit van het Drents Museum.

Na een kop koffie bij Hotel de Jonge, zetten we de pas erin. We lopen door het centrum, naar het Asserbos, over het terrein van Van Boeijenoord. Dan volgen we het mooie Deurzerdiep. Deurze is een esnederzetting die in 1259 voor het eerst werd vermeld. Ouder dan Assen, dus. Hier lassen we een pauze in.

Bij De Aanleg kunnen ze wel een lesje klantvriendelijkheid gebruiken. Op de deur naar het toilet hangt een briefje met “bidon vullen, €1,–“. Ik kan me voorstellen dat het storend is dat grote groepen fietsers en wandelaars je toilet gebruiken, hun flesjes vullen en daarna  vertrekken. Maar om je betalende gasten daar ook op af te rekenen ….. dat gaat toch wat ver. Trouwens, wat komt daar in vredesnaam uit de kraan, dat je € 1,– voor 250 cc. moet betalen? Dat is € 4,– per liter!
De logica ontgaat me ook enigszins bij het bestellen van chocolademelk. Als je die bestelt hoort de slagroom er standaard bij in Deurze. Wil je het niet, dan moet je dat zeggen. Kortom men hanteert hier nogal bijzondere spelregels.
Asserbos
Via een mooi zandpad lopen we terug naar de stad. Nog een stukje Asserbos en we zijn weer terug bij Hotel de Jonge, waar ik word getrakteerd op thee met gebak. “Met of zonder slagroom”?, vraagt het meisje van de bediening. Deurze mag dan ouder zijn, in Assen kent men het klappen van de zweep.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: