Lust voor het oog, Wout Muller in het Drents Museum in Assen

Assen_2
In december organiseer ik een wandeling in en om Assen. Vandaag combineer ik een bezoek aan het Drents Museum met een korte stadswandeling, die onderdeel is van deze tocht.

In 1258 werd het nonnenklooster Sancta Maria de Campe of Marixc3xabnkamp verplaatst van Coevorden naar een dekzandrug op de plek waar nu het centrum van Assen ligt. Het grootste deel van de toen gegraven singels is later gedempt, maar de huidige straatnamen (Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel) herinneren er nog aan. Het klooster werd in 1602 opgeheven, waarna het hoofdgebouw in gebruik werd genomen als vergaderplaats voor onder meer het College van Gedeputeerden. Later in de 17e eeuw ontstond er een echte nederzetting binnen de singels, ongeveer een cirkel met een doorsnede van 300 meter. Pas laat in de 18e eeuw werd Assen uitgebreid tot buiten dit gebied. Het voorheen vrij onaanzienlijke Assen werd pas rond die tijd een aantrekkelijke woonplaats voor de welgestelden in de provincie. Voorbeelden van opmerkelijke woonhuizen zijn Huize Overcingel en het Witte Huis aan de Vaart.
Geen roemrucht middeleeuws verleden dus voor Assen. De tegewoordige Brink van Assen is het voormalige voorhof van het klooster. In het vroegere kloostercomplex is het Drents museum gevestigd.

Museumbezoekers Door de expositie in 2008 van het terracotta leger van Xi’an stond het kleine, maar fijne Drentse museum, ineens op de nationale museumkaart. Drommen mensen in het museum, rijen voor de deur. Natuurlijk was het een bijzondere tentoonstelling, maar ik vond de omvang niet passen bij het Drents Museum. Vandaag ligt het er weer bij, zoals het altijd was. Rustig, Drents. Het prachtige interieur komt weer volledig tot zijn recht.
Tot en met 11 januari is er een tentoonstelling van het werk van Wout Muller (1946-2000). Hij hoort in dezelfde rij thuis als Henk Helmantel en Matthijs Rxc3xb6ling. Wout Muller behoort tot de belangrijkste figuratieve kunstenaars in Nederland en van de Noordelijke Realisten in het bijzonder. Ruim 150 werken zijn op de tentoonstelling te zien, waaronder erotische schilderijen, vele boekomslagen en driedimensionale objecten die gexc3xafnspireerd zijn op de keizerlijke grafwagens uit het Cinese Xi’an. Zijn we toch weer een beetje terug in China.
Al met al een boeiende tentoonstelling.

Voor meer informatie:
www.drentsmuseum.nl
www.woutmuller.nl

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: