Van Balinge naar Wijster (6)

Koeien
Balinge, Wijster, Bruntinge, Mantinge. Namen van dorpen die niet zouden misstaan in een sprookjesboek. Maar …. het is geen sprookje. Deze dorpen bestaan echt. Tegen het eind van Middeleeuwen werden ze gesticht, als een soort vinexwijken van Westerbork. Het werd er namelijk te vol, in Westerbork. Ondernemende boeren gingen op zoek naar nieuwe akkers en kwamen terecht in deze dorpen. Een nadeel: het land bleek van slechte kwaliteit. De boerderijen in deze streek zijn dan ook altijd klein gebleven.

Op deze zondagmiddag lopen we 15 kilometer van "De loop van het Oude Diep". De etappe doet de naam van de wandeling geen eer aan, want het Oude Diep is in geen velden of wegen te bekennen.
Het eerste deel van de wandeling is ronduit saai. Allemaal rechte stukken asfalt, een enkel schouwpad langs een waterlossing. Het tweede deel maakt veel goed. Vooral landgoed De Vossenberg is mooi. Het huidige landgoed is eigendom van Stichting Het Drentse Landschap. Er lopen Schotse Hooglanders, die ons nauwlettend in de gaten houden.
Het laatste stuk van de etappe is vrijwel identiek aan een deel van de knapzakroute Wijster, die we al eerder liepen. Veel zandpaden, leuke boerderijtjes, genoeg te zien. Zo hebben we ze graag, de wandelingen.

Hans_en_grietje

Geen sprookje? Ik zou toch zweren dat dit het huisje van Hans en Grietje is.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: