Zonder podagra in Aalden

Herfst

Een prachtige herfstdag. Een mooie dag om de tweede helft van de wandeling in Aalden, voor de tocht in november, voor te lopen. Het wandelingetje, “Aalden Rondomme”, is bedacht door de inwoners van Aalden en geheel aangelegd en onderhouden door dezelfde mensen. Achter oud Aalden, loop ik over het Lesturgeonlaantje. Dit markante laantje is vernoemd naar dominee Alexander Lodewijk Lesturgeon. Van 1864 tot 1878 was hij werkzaam als predikant in Zweeloo. Lesturgeon was een zeer geletterd man en begenadigd dichter, die vele publicaties op zijn naam heeft staan. Hij was een van de drie Podagristen die een boek schreven over een voetreis vanaf Bad Bentheim door Drenthe.

Aalden_rondomme

Vanaf 1842 schreven Lesturgeon, Van der Scheer en Boom reisverhalen (later gebundeld in “Drenthe in vlugtige omtrekken geschetst”) onder het pseudoniem de drie Podagristen.
De drie schrijvers hadden een voetreis gemaakt van Bad Bentheim naar Assen. In Bad Bentheim hoopten zij genezing te vinden voor hun voetjicht (podagra). Vandaar de naam “de drie podagristen”. Kennelijk was het bronwater van Bad Bentheim dusdanig geneeskrachtig, dat zij daarna in staat waren om de reis te voet naar Assen te maken. Onderweg tekenden zij volksverhalen, dialectwoorden en andersoortige wetenswaardigheden op die zij in de vorm van een reisbeschrijving wereldkundig maakten. Het wordt overigens betwijfeld of zij alle drie deze voetreis hebben gemaakt. Maar desalniettemin kan hun werk gezien worden als het eerste belangrijke werk van Drentse bodem.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: