Slechts op bezoek in Veenhuizen

Verenigingsgebouw
Hoewel ik dagelijks naar Veenhuizen afreis om er te werken, lijkt het of je toch anders kijkt op het moment dat je op je vrije zaterdag dezelfde reis maakt. Het gebied rond Veenhuizen, is voor wandelaars een absolute aanrader. Aan de ene kant heb je het Fochteloërveen, aan de andere kant het stroomdal van de Slokkert en het gebied rond Norg / Westervelde. En wat te denken van het intrigerende dorp Veenhuizen, zelf?
Chris heeft vandaag een wandeling georganiseerd en ik mag voorop lopen, omdat ik weet waar we heen moeten.

We ontmoeten elkaar bij het Verenigingsgebouw. In 1922 werd het gebouw voor het personeel van Veenhuizen gebouwd. Er werden toneelvoorstellingen in gegeven, er was een bibliotheek en verschillende verenigingen en clubs maakten gebruik van het gebouw. We lopen door Veenhuizen, naar het Tweede Gesticht, het huidige gevangenismuseum. We komen langs huizen in soorten en maten met stichtelijke opschriften als Plichtgevoel en Arbeid Adelt. Hoe hoger je functie destijds, hoe groter je huis. Er is niet veel veranderd, wat dat betreft.
Paarden
Via het bos bereiken we Een, waar we een een stuk bij de route aanplakken om koffie te kunnen drinken in het dorpscafé. Zo’n heerlijk typisch Drents dorpscafé.
We lopen door het stroomdal van de Slokkert en komen bij de begraafplaats van Veenhuizen ook wel het “Vierde Gesticht” genoemd. De begraafplaats is in vier kwadranten verdeeld. Links vooraan de graven van bestuurders en gestichtswachten onder eenvoudige of monumentale grafmonumenten, naar gelang de positie van de overledene. Op de twee achterste kwadranten, naamloos twee per graf onder deze witte kruisen, “verpleegden” en lager personeel; RK en NH gescheiden. Het voorste kwadrant rechts is het oude kerkhof van voor 1875, een massagraf met twee treurwilgen.

Bij het Outsider Arthouse, valt de club wandelaars uiteen. De kunstliefhebbers raken geboeid door de vrolijke, aansprekende objecten en door de verhalen van de man achter de balie. Het Outsider Art House is gevestigd in de oude lagere school van het dorp. Het pand is het afgelopen jaar door 10 werklozen opgeknapt onder begeleiding van aannemer Bertus Postma en kunstenares Wil Brugman in het kader van een werk/leerproject in samenwerking met de ISD Noordenkwartier en de Stichting Mimer. Deze Stichting houdt zich bezig met mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het Outsider Art House zal blijvend een plaats bieden aan mensen die arbeidservaring willen opdoen om zo de aansluiting op de arbeidsmarkt makkelijker te kunnen maken.
Als wij uiteindelijk het kunsthuis verlaten, zijn de andere wandelaars in geen velden of wegen te bekennen, de cultuurbarbaren! Teruggekeerd bij het beginpunt is de groep aanzienlijk uitgedund. Met de nazitters drinken we nog wat en dan is alweer een wandeldag voorbij.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Veenhuizen lees dan het boek van Suzanna Jansen, Het Pauperparadijs.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: