Succes gewaarborgd! Op borgtocht, deel 6

Welgelegen

Het is mooi weer, een tikkeltje fris, een beetje herfst in de lucht. Het is Open Monumentendag in Nederland. Succes gewaarborgd, als je vandaag op pad gaat.
Ik heb al gegluurd op de website van de Open Monumentendag en weet een beetje wat ons te wachten staat. Dat het zo zou uitpakken, kon ik niet voorspellen. En dat het wandelen er vandaag een beetje bij inschiet, tja, dat kan gebeuren op een dag als deze.

Ik ontmoet het “buitengewoon bijzondere borgtochtgezelschap” bij de Veenborg Welgelegen te Sappemeer. Normaal gesproken kun je deze borg alleen bezoeken als je deel uitmaakt van de Odd Fellows of besluit de trouwzaal te huren. Vandaag worden we vriendelijk ontvangen door de leden van de Odd Fellows.

In 1647 besloten een aantal heren een compagnie op te richten om de venen rond Sappemeer te exploiteren. Een van de heren was Van Spiel, boekhouder van beroep. Hij bouwde hier veenborg “Welgelegen”. Verschillende notabele families hebben sinds die tijd in de borg gewoond. In 1966 werd Welgegelegen gekocht door de John Welch Loge, de Odd Fellows. De heren komen hier een keer per week samen, de dames een keer per twee weken. Wat zou Aletta Jacobs hier van hebben gevonden? Kernbegrippen van de Odd Fellows zijn respect, betrokkenheid en geestelijke ruimte. In de praktijk vertaalt zich dit in werken aan jezelf en aan een betere wereld, respect voor de ander, een open oog en oor, het zoeken naar het diepere in het leven.

Na de verkoop, werd de borg ingrijpend verbouwd. Toch kun je op Welgelegen talrijke sporen vinden uit het verleden. We mogen zelfs even op de onverbouwde zolder kijken. Hier ruikt het naar geschiedenis. Een ervaring rijker vertrekken we richting Compagniesterdiep. Aan het

Boot

Compagniesterdiep ligt de historische scheepswerf van de Familie Wolthuis. De scheepswerf is inmiddels eigendom van een stichting en het is de bedoeling dat de werf wordt gerestaureerd. We maken een rondgang over het terrein. Je zou hier zo een film op kunnen nemen.  Even verderop is de prachtig gerestaureerde 17e eeuwse Koepelkerk, die op zich al zeer de moeite waard is. Hier bekijken we een expositie over Aletta Jacobs, feministe, arts en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht. Zij werd in 1854 geboren te Sappemeer, in een huisje tegenover de zojuist door ons bezochte scheepswerf. Een bewonderenswaardige vrouw die haar tijd ver vooruit was. Tot slot doen we de “Bouquetterie” aan. Je kunt hier allerlei spulletje kopen voor de tuin en voor nog geen euro koop je er een zak met bijzonder smakelijke tomaatjes. We gaan niet met lege handen naar huis.
Fraeylema_2
Het middagprogramma zal zich afspelen in en rond de Fraeylemaborg van Slochteren. Meer informatie over de borg en haar bewoners kun je vinden op
www.fraeylemaborg.nl
Tijdens de lunch in het Schathoes, rijdt een witte limousine voor, met bruidspaar. Zij zullen deze middag trouwen op de borg. Tussen alle bedrijvigheid door lukt het ons de borg te bezichtigen. We moeten wel een beetje stil zijn, anders kan de bruidegom het jawoord van de bruid niet verstaan.
Limo
Ik ben vooral gecharmeerd van het interview met de laatste bewoonster van de borg, mevrouw G.H.L.C. (Louise) Groenveld-Thomassen  Thuessink van der Hoop van Slochteren, douarière Jhr. drs. F.W.P.M. van Panhuys. Zij en haar dochter zetten een prachtig tijdsbeeld neer. Hoe het is om op een borg te wonen, hoe je er speelt als kind en hoe je er je huiswerk maakt als puber. Na dit interview bekijk je de borg met compleet andere ogen.

De trouwpartij is ongeveer tegelijk afgelopen met ons bezoek. Voor de borg worden foto’s gemaakt. Ongegeneerd bekijken we de familie van het bruidspaar en determineren familiebanden, alsof het een soort puzzel is. Volgens Hendrik gaat het met dit huwelijk wel goed komen. En Hendrik heeft daar verstand van. De borgtocht eindigt met een rondgang door de borgtuin in Engelse landschapsstijl. Voor de wandeling rond Slochteren is inmiddels het hoofd te vol. Misschien maar bewaren tot de Open Monumentendag van 2009.

Werf_2

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: