Nog meer knapzakwandelen

Molen
Het is de eerste vrijdag van de maand en we herstellen het in ere. Het wandelen met de meisjes! En de meisjes zijn Loes en Marjolein, oud collega’s, nieuwe vriendinnen.
We hebben echt vreselijk veel bij te praten dit keer; leuke en minder leuke dingen. Zo komt het dat we pas om half een vertrekken bij Paviljoen de Bloemert aan het Zuidlaardermeer.

De knapzakroute Midlaren doorkruist de smalle strook land tussen het Zuidlaardermeer en het stroomdal van de Drentsche Aa. De glooiingen van de Hondsrug zijn opvallende kenmerken van dit gebied. Van Midlaren lopen we naar Noordlaren, met zijn pittoreske haventje en Bartholomeuskerk. Via het Noordlaarderbos komen we bij de Vijftig Bunder (natte heidegebied). De ruggen en dalen in het veld zijn een overblijfsel van de oude route over de Hondsrug. Dwars hierop zijn ondiepe greppels zichtbaar. Deze werden omstreeks 1939 gegraven ter voorbereiding van de ontginning van dit gebied. De oorlog voorkwam dit grotendeels. Wel werd er een tankgracht gegraven.Hunebed
Het meest bijzonder aan wandelingen bij Midlaren vind ik altijd weer de hunebedden D3 en D4, die geflankeerd worden door twee keuterboerderijtjes. In 2001 kwam het zuidelijke keuterijtje te koop en het dorp vreesde dat dit kleine “monumentje van de armoede” het veld zou moeten ruimen voor nieuwbouw. Gelukkig heeft Stichting Het Drents Landschap het boerderijtje gekocht en gerestaureerd. Met het andere boerderijtje zal hetzelfde gebeuren.
Wij stellen ons voor hoe de boerenkinderen vroeger vadertje en moedertje speelden onder de hunebedden of klauterden over de stenen. Met een beetje verbeelding zie je een oud vrouwtje op sloffen naar buiten komen met een gietertje, om de Dahlia’s water te geven. Er is niet veel voor nodig om hier even naar vroeger terug te gaan. En hoewel je nxc3xb9 moet leven, is dat soms zo heerlijk.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: