Op Borgtocht (5)

Wedderborg
Na een grijze week, is het dit weekend ineens hoog zomer. Toch is het groen niet meer zo fris als het was en verraden paddenstoelen dat we de herfst tegemoet gaan. Reden te meer om vandaag nog even te genieten van het zomergevoel.
We beginnen de vijfde borgtocht in Wedde. De borcht te Wedde is nauw verbonden met de geschiedenis van Westerwolde. De Borcht werd gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw. De bewoners hadden grote invloed op bestuur en rechtspraak van Westerwolde, hetgeen nogal eens tot spanningen met de bevolking leidde. Zo werden twee leden van het geslacht Addinga, Egge I en zijn kleinzoon Egge II, door de Westerwolders vermoord. In de 16e eeuw bewoonde een drost, plaatsvervanger van de heer van Westerwolde, het Huis te Wedde. Deze drost had als rechter een verre van eenvoudige taak. Tussen 1587 en 1697 werden verschillende heksenprocessen op de burcht gevoerd, waarbij niet minder dan negentien vrouwens als heks werden verbrand. Is het toeval, dat rond de Geselberg, waar
de "heksen" zijn begraven, nu een bijna gelijk aantal landgeiten huist?
Na nog een aantal keren van eigenaar te zijn gewisseld, staat de borg nu leeg. Ik las in de krant dat men er een museum over "Bommen Berend" in wil vestigen. De wandeling door Westerwolde is voor iedereen, die Westerwolde niet kent, een verrassing.
  Maya
Tussen de wandeling in Wedde en een bezoek aan de Ennemaborg, wordt een koffiestop ingelast bij medewandelaars Heijo en Dina. We zijn er echt aan toe en ploffen neer onder de parasol op hun Scheemder terras. We komen weer helemaal bij.
De middag besteden we in en rond de Ennemaborg. De huidige borg is 18e-eeuws. Er zijn echter muurfragmenten uit de 14e eeuw gevonden. Momenteel is Stichting Het Groninger Landschap eigenaar van de borg. In de borg is de galerie van Maya Wildevuur ondergebracht. De kunstwerken zijn kleurrijk, groot, overweldigend en het zijn er veel. Als je binnenkomt, moet je er even aan wennen. Goed en wel geacclimatiseerd, heeft het zeker zijn charme. Het past in ieder geval bijzonder goed bij het zomergevoel van vandaag.
We sluiten de dag af met een wandeling in het Midwolderbos en turen over het meer bij de Blauwe Stad. Wat zou leuker zijn? Wonen in de Blauwe Stad of wonen op een borg?
Ik denk dat ik het antwoord al weet.
Ennemaborg

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: