Wie wijst me de weg naar het Oranjekanaal?

Boermarkesteen_2
Tiny is bezig met het uitwerken van het wandelthema "Oranjekanaal". Ze vraagt mij met haar een wandeling voor te lopen bij De Kiel, in de buurt van Schoonoord.
Bij de 7-markensteen, gaan we het bos is. Het is een "zevenlanden- punt" waar eens zeven boermarken bij elkaar kwamen. De boermarke stamt uit de Middeleeuwen. De Drentse dorpen kregen eigen organisaties om samen bepaalde taken te kunnen uitvoeren, de boermarke. Belangrijkste taak was het gezamenlijk beheer van de heidevelden en groenlanden van het dorp. Boeren met een eigen erf hadden het in de boermarke voor het zeggen. In de zeventiende eeuw werden de stukken grond en heidevelden verdeeld onder de individuele boeren, omdat er veel ruzies onstonden, over bijvoorbeeld de verdeling van de meest vruchtbare stukken grond.

In het bos raken we verzeild in de kunstroute van Natuurkunst Drenthe. Vanaf 2005 worden in het bos bij Schoonoord, jaarlijks kunstwerken gemaakt door binnen- en buitenlandse kunstenaars. Het thema dit jaar is "kunstige archeologie". We zien niet alle kunstwerken, maar de werken die we tegenkomen zijn origineel en verrassend. Ik herken ook nog een aantal kunstwerken van eerdere jaren.
Pijlen
De tocht voert langs een archeologisch interessant gebied met De Galgenberg (een grafheuvel, waarop volgens overlevering in de middeleeuwen een galg moet hebben gestaan) een grafheuvelveld en een hunebed "De Papeloze Kerk".
Bij Schoonoord begint het te regenen. Eerst een klein beetje, maar steeds harder. We moeten dan nog een stuk langs het Oranjekanaal en de Borger zijtak. Veel meerwaarde heeft dit stuk niet voor de route. Hoewel het voor een totaalbeeld van het Oranjekanaal en haar geschiedenis wel een interessant stuk is. Maar goed, hier zal Tiny zich vast nog over buigen.
Heide
Bij de finish zijn we zo nat dat het lijkt alsof we het Oranjekanaal zijn overgezwommen. Maar dat hoort erbij als je een thema kiest dat met water te maken heeft. 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: