Hittegolf in Siberië (De loop van het Oude Diep 2 en 3)

Nieuwe_wijk
In verband met de warmte van de laatste dagen loop ik, met hond, twee “vroege morgen etappes” van de Loop van het Oude Diep. Vooral vanmorgen is het vroeg dag. Voor 8.00 uur ben ik al op pad. De natuur druipt na van de stortbuien van gisteravond. Het heeft iets weg van de tropen! Dat komt ook door het gebied rond Tiendeveen. Dat is een groen niemandsland, soms bijna ondoordringbaar. De wijken, rechte sloten, herinneren aan de turfwinning. Nu er geen turf meer gewonnen wordt, neemt de natuur het heft gemakkelijk weer in handen.

Beide etappes zijn bijna geheel onverhard. Verrassende passages langs weilanden, langs het Oude Diep, over dijkjes. Kortom om elke hoek wacht een verrassing.
En dan is daar beide keren dat intrigerende stukje Siberië. Ik lees in de krant dat ook het “echte” Siberië te kampen heeft met een hittegolf.
In het Siberië waar ik loop vestigden zich inwoners van de toenmalige gemeenten Ruinen, Beilen, Hoogeveen en Westerbork. Voor allen een uithoek, ver weg van de bemoeizucht en mening van buren. Hier creëerde men een eigen wereld, met eigen wetten en regels. In het huidige Siberié is daar weinig meer van terug te zien.

Boereveen

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: