Jacobspad (4) Met Tiny van Groningen naar Norg

Maden
Op het station van Groningen staat Tiny al op mij te wachten. Tiny ken ik van het wandelen en volgens mij hebben we al heel wat gemeenschappelijke kilometers op onze naam staan. Na een stukje stad, begint het groen meer en meer de overhand te krijgen. Eerst een park, daarna volkstuinen en dan de Eelder- en Peizermaden. En zo raakt de stad meer en meer op de achtergrond.
Onze eerste stop is in Roderwolde. Roderwolde is een klein lintdorp met een opvallende windmolen, “Woldzigt”. De molen heeft een tweeledige functie: het malen

Kerk

van graan en het slaan van olie. Van een dergelijke molen is er maar een in Nederland. Het naburige café, Het Rode Hert, bakt taart van het meel van de molen en daar zijn we aan toe. De perentaart smaakt goed na de flinke tippel, waarbij regelmatig forse buien moeten worden getrotseerd. Dat zal de hele dag zo blijven. Jas aan, jas uit, paraplu op, paraplu weg, schuilen hier, schuilen daar en weer doorgaan. Bijna vergeten dat wij, pelgrims hier eigenlijk zijn voor de Jacobskerk. De kerk dateert uit 1831.

Jacobskerk

Na Roderwolde voert de tocht door het natuurgebied De Kleibosch, langs Foxwolde en door Altena. In Altena wacht ons een bijzondere stop. Hendrik, ook een fervent wandelaar en bekend van de vorige etappe van het Jacobspad, pikt ons op bij het dorpshuis. Hij woont slechts een paar minuten van de plek en biedt ons zijn huis aan voor een kleine pauzestop. We genieten van het prachtige uitzicht, de thee en de koek. Het is verleidelijk om te blijven zitten, maar toch kiezen we er voor verder te gaan. We laten ons weer met de auto afzetten bij het dorpshuis. Pelgrimage anno 2008!
Via rechte, geasfalteerde wegen bereiken we Lieveren. Vervolgens arriveren we in Langelo, waar we meeleven met de Duitse fietsers, die straks hun tentje moeten opzetten in de stromende regen. Zelf zijn we ook wat klam als we aankomen in Norg. De Margarethakerk boeit ons niet meer zo. Gelukkig kun je bij Café Karsten heerlijk opdrogen. Dat doen we voordat we de bus naar Assen nemen. Hier scheiden onze wegen. Tiny reist naar Groningen en ik naar Hoogeveen. Aan de benen te voelen heeft Tiny mij zeker 30 kilometer begeleid. Waarvoor mijn hartelijke dank.

Molen

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: