Met de knapzak naar Drijber

Oude_diep
Voor mij ligt de knapzakroute Drijber, de vernieuwde uitgave. De wandeling van 14,5 kilometer leent zich prima voor een zondagmiddag. Op een of andere manier kies je niet zo snel voor een wandeling in dit gebied. Toch wordt het steeds meer de moeite waard. Zeker nu men het Oude Diep in ere heeft hersteld. We beginnen de wandeling op het parkeerterrein bij de VAM-berg. Altijd weer leuk om boven even van het uitzicht te genieten. Een berg in Drenthe, het blijft wennen.
We lopen naar het dorp Drijber. De eerste keer dat de naam Drijber in de middeleeuwse geschriften opduikt, was in het jaar 1217. De naam Triburd stond in een oorkonde van Bisschop Otto van Utrecht. In deze oude akte gaf de bisschop Vorde het klooster van Ruinen het recht om belasting in de vorm van zogeheten tienden in het dorp te innen. Hoeveel boeren er toen woonden, vermeldde de bisschop niet. Veel meer dan een paar boerderijen kunnen het nooit geweest zijn. Vanwege de ontoegankelijkheid van de venen had Drijber al in de middeleeuwen een strategische ligging. Het lag namelijk halverwege de kortste verbinding tussen Coevorden en Meppel. Geen wonder dus dat het dorp zich ontwikkelde tot een pleisterplaats onderweg. Boerderij De Uithof zou in de middeleeuwen een overnachtingsplek voor de inspecteurs van de Bisschop van Utrecht geweest zijn. Gedurende lange tijd waren er in Drijber boeren die er een herberg op na hielden en reizigers een bed voor de nacht konden aanbieden. Nu is er in heel Drijber geen kop koffie meer te krijgen. Tijden veranderen.
In Drijber raken we aan de praat met mevrouw Scholte. Mevrouw Scholte weet niet dat ze in ons knapzakboekje staat. De heer en mevrouw Scholte bezitten een stukje bos met een pingoruxc3xafne erin. Zij hebben het Bosveen gereconstrueerd en hersteld. Dat heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost. Maar nu is mevrouw Scholte maar wat blij dat wij het plekje hebben weten te vinden en er uitgebreid aandacht aan wordt besteed in de routebeschrijving.
Onze route voert lags een groot deel van het VAM-kanaal en het Linthorst Homan kanaal. Het Linthorst Homankanaal is volledig met de hand gegraven door 500 gravers. Zestien kilometer lang en twee meter diep. In 1927 voeren maar liefst 1220 schepen door het kanaal. De meesten beladen met turf, maar later ook met aardappelen voor de aardappelzetmeelfabrieken in Smilde en Oranje. Zoals ik al zei: tijden veranderen.
Schapen

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: