Het Hanzestedenpad van Hasselt naar Zwolle

Orgel Het Hanzestedenpad loopt van Kampen naar Doesburg. Het pad volgt de IJssel. Soms vlak langs het water en dan weer iets verder er vanaf. Daarnaast zijn er twee variantjes naar Hattem en naar Hasselt. Vandaag lopen we de variant Hasselt. De bussen rijden weer, tenminste in de spits. Organisator Rika haalt opgelucht adem dat haar tocht gewoon door kan gaan, zonder heen en weer gereis met auto’s. Het betekent wel dat de koster zijn visuurtje op zaterdag wat moet inkorten, want we zijn al om 9.30 uur bij zijn kerk. De koster had gerekend op een man of 100, maar wil ook wel aan zes wandelaars toegang verschaffen. En ach de man heeft verder niks te klagen. Elke zondag bezoeken 600 mensen de dienst en ’s avonds nog eens 200. Welke kerk is daar nou niet jaloers op? Terwijl we de kerk bekijken speelt iemand op het orgel. Sluis Dat is altijd goed voor het "kerkgevoel". Dit orgel is het pronkstuk van de kerk. Het werd tussen 1802 en 1807 gebouwd door Rudolf Knol.
Na de kerk, volgt het gebruikelijke koffie drinken bij de bakker. Natuurlijk vergezeld van een lekker stukje gebak. Dat begint al aardig traditie te worden bij dit Hanzestedenpad. Nou ben ik dol op tradities. Na de koffie lopen we een rondje door de oude Hanzestad.
De route van Hasselt naar Zwolle volgt de Overijssels Vecht, maar daar zie je niet veel van. Je komt hem pas echt tegen als je bij Haerst per voetveer naar de overkant gaat. En dat is een belevenis op zich. Je moet een beetje het gewicht verdelen op het veer anders beland je zo maar met man en muis in de Vecht. Na het veer is het nog een aardig stuk naar het station in Zwolle. Ik kom op plekken waarvan ik het bestaan niet afwist. Tot vandaag.
En wat mooi is, is dat ik vandaag niet alleen een etappe van het Hanzestedenpad heb gelopen, maar ook een van het Overijssels Havezatenpad. De kilometers tellen natuurlijk niet dubbel. Maar het waren wel mooi twee vliegen in xc3xa9xc3xa9n klap.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: