Op borgtocht (3)

Piloersema_framed
Het is mooi weer in Groningen. Een hele tijd al. Het land en de boeren zuchten onder de droogte. De maïs staat er sneu bij. Op een of andere manier bereiken de buien het hoge noorden niet. Ook vandaag is het warm. Dat voel je vooral op de vlakte, waar geen enkele boom schaduw biedt en de zon meedogenloos zijn gang gaat. Voorzien van zonnehoed en flessen water, loop ik met “Het Selecte Borgtochtgezelschap” een rondje van ongeveer 10 kilometer bij de Piloersemaborg in Den Ham. De huidige Piloersemaborg, ook wel de Hamsterborg genoemd heeft, door de aangebouwde schuur, het uiterlijk van een voorname boerderij. De oudste vermelding van het huis dateert van 1521. Bewoners waren bijvoorbeeld leden van de jonkersfamilie De Mepsche. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd het huis zo zwaar beschadigd, dat het in 1633 geheel werd herbouwd. Omstreeks 1700 werd de borg verkocht aan een boerenfamilie en sindsdien is Piloersema een boerderij.
De wandeltocht voert van de borg, naar het mooie kerkje van Fransum.  We brengen een bliksembezoek aan boer Harkema en zijn zelfgebouwde kerk. Van Aduard lopen we via het van Starkenborghkanaal terug naar Den Ham.Ezinge_framed
Het middagprogramma speelt zich af in en rond Ezinge. Eerst maar eens even bij zinnen komen in café De Brug, onder de hoge bomen. De flessen worden gevuld, de wonderlijke uitbaters van het café gadegeslagen, de koffie en de appeltaart genuttigd. We zijn er weer klaar voor.
De tweede wandeling is afwisselender dan de eerste. We lopen naar de Allersmaborg. De borg stamt uit de 15e eeuw en ligt aan het Reitdiep. Het is een lappendeken aan bouwsels. Het achterhuis met kelders, is het oudste deel van de borg.
Na een kleine stop aan het Reitdiep en de discussie of een boot bezitten nou wel of niet leuk is, lopen we langs Aduarderzijl en de voormalige Zijlsterhoeve naar Feerwerd. Van Feerwerd voert een fietspad terug naar Ezinge. We sluiten af met een bezoek aan de wierde met zijn middeleeuwse kerk en losstaande toren.
Net voor een enorme plensbui stappen we in de auto. Het Groninger land krijgt zijn langverwachte regenbui en slaakt een zucht van verlichting.
Allersma_framed

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: