De borgen van het Westerkwartier

 Huisje
Deze zondag is mijn tweede borgtocht. Startpunt van de wandeling is de Coendersborg in Nuis. In 1668 kocht Ludolf Coenders, raadsheer te Groningen, het landgoed van haar erfgenamen. Coenders ging de venen ten zuiden van de borg exploiteren, maar kreeg enorme ruzie met zijn buurman, de heer van Nienoord. Deze Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen meende dat het meer en de venen daaromheen van hem waren. Allerlei pesterijen waren het gevolg. Gegraven sloten werden dichtgegooid, versterkingen gesloopt. Ten slotte kwam het zelfs tot de Slag bij het Bollemeer, waarbij onderdanen van beide heren met elkaar slaags raakten. Heuse kanonnen werden van de kant van Coenders ingezet. De zaak werd uiteindelijk voorgelegd aan de Rijdende Rechter van Weleer. En zoals vaker gebeurt bij geschillen, moest men water bij de wijn doen. Het Bollemeer mocht door beide heren gebruikt worden. Hoe dat verder in de praktijk is verlopen weet ik niet, maar ik heb er een hard hoofd in.

Na het borgterrein te hebben overgestoken, arriveren we bij de Jonkersvaart. We drinken koffie bij de Watertuin. En wie zegt dat wandelen goed voor de lijn is, krijgt weer eens ongelijk want aan verschillende kanten zie ik gebakjes voorbij komen. Er komt er ook weer een mijn kant op. Maar ik neem dit keer geen slagroom. De tweede borgtocht loopt uit op de tweede Billy Turf tocht en we zijn nog maar net op weg!

Billy_turf
Na een valse herstart van de wandeling, vinden we toch het Jonkertjespad. We lopen langs sappige malse weilanden, met massa’s boterbloemen. Een kleinschalig afwisselend landschap. Op de hangplek van uitvinder Jagersma van Jonkersvaart, eten we onze boterhammen. Het uitvindmuseum is te bezoeken op afspraak.

Techniek
Na Jagersma leidt een lang recht pad naar Iwema Steenhuis. Het is het enige nog bestaande steenhuis van Groningen. Het heeft ingrijpende wijzigingen ondergaan, zodat het niet eenvoudig is om je voor te stellen, hoe het er eens uit moet hebben gezien. Na nog een rondje door de tuin van het steenhuis, met haar imposante oudste rode beuk van Groningen, lopen we via een voetpad terug naar  de Coendersborg. We neuzen nog even rond in ’t Rieuw. Maar het hoofd is vol en de oude landbouwwerktuigen kunnen er eigenlijk niet meer bij. Een volgende keer dan maar?

Iwema

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: