Op Borgtocht (1)

Verhildersum
Een tijdje gelden heb ik het plan opgevat om gedurende de “groene periode” van het jaar, de Groninger Borgen aan te doen. Uitgangspunt hierbij vormt het boekje: “Groninger Borgen, wandelingen door tuin en tijd” van Edward Houting (2006).
Mijn selecte wandelgezelschap tref ik tussen de Breederborg en de kerk van Breede. Het weer op het Groninger land is pittig vandaag, een straffe bries, een temperatuur die het in de winter niet gek doet en een lekker voorjaarszonnetje.

Warf1

De deur van de 13e eeuwse kerk van Breede staat op een kier. we glippen naar binnen. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger kerken. Je kunt hem huren voor een feestje. Wij hebben zo ons eigen bescheiden feestje in de kerk vandaag. Maar het kan niet lang duren. Warffum wacht op ons. Warffum is qua omvang de grootste wierde van Nederland. De wierde is een beschermd dorpsgezicht. De pastorie van Warffum is het oudste steenhuis van de Provincie Groningen. Een steenhuis is een vroege vorm van een borg, een veilige behuizing, voorzien van dikke muren. Drie mensen van ons gezelschap sluipen langs de pastorie om de tuin te bekijken. De andere wandelaars proberen, de nogal stuurskijkende eigenaar juist om de tuin te leiden. Een aangekondigd bezoek neem ik in voorbereiding, want het is een interessante plek.
Na de Breedenborg van de buitenkant te hebben bekeken, rijden we naar Leens. In Leens ligt de borg Verhildersum. We krijgen een kleine rondleiding van een vrijwilliger. Erg leuk om het 19e eeuwse interieur te aanschouwen en een beeld te krijgen van de rijke families van weleer. Na een rondje tuin of een bezoek aan de expositie over de architect Willem Reitsema, die veel “Amsterdamse School” naar het Groninger platteland heeft gebracht, drinken we een luxe kopje koffie in het Schathoes. We sluiten af met een wandeling van een kleine tien kilometer in een boog rond Leens. We passeren Grijssloot. In Wehe den Hoorn lopen we over het terrein waar eens  het Huis te Wehe (Starkenborgh) stond. Via het Ede Staal pad arriveren we weer op landgoed Verhildersum. Borgtocht 1 zit erop!

Breedenborg

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: