De stuwwal van Havelte

Havelte
In de voorlaatste IJstijd, het Salien, werd de grondvorm van Drenthe bepaald Tijdens het eind van deze periode, een 150.000 jaar geleden drong het ijs door tot het zuiden van de provincie. Hier werden door de ijstongen gigantische landmassa’s opgdeduwd tot heuvels, die men heel toepasselijk stuwwallen noemt. Vandaag heb ik hier een Wandelpoolwandeling georganiseerd. De wandeling is een beetje van mezelf, een beetje van het Dagblad van het Noorden en een beetje Drenthepad. Het is een beetje hunebed, een beetje bos, een beetje heide, een vennetje hier en daar. Kortom Drenthe in een notendop. Met een club van 15 wandelaars, waaronder een aantal voor mij

H_4

onbekende Wandelpoolers, maken wij een omtrekkende beweging rond Havelte, van een kleine 20 kilometer. Zo afwisselend als de tocht, zo afwisselend is ook het weer. Een mager zonnetje, veel wolken en een klein buitje regen.
De kerk van Havelte, aan het eind van de tocht, is zeker een keer een bezoek waard. De kerk werd in 1310 ingewijd en is dus al een oudje.  Een bijzonderheid van de kerk is dat in de toren een chamadron is ingebouwd. Een uniek orgelachtig instrument, waarvan de 50 roodkoperen pijpen uit een van galmgaten van de toren gereden kunnen worden. Helaas vanmiddag geen concert. De concerten op het bijzondere orgel vinden plaats van de zaterdag voor Pinksteren tot en met de laatste zaterdag in september. Als toetje loopt de wandeling over het Domineespaadje, met als prachtig sluitstuk twee samengesmolten bomen. Net als wij Wandelpoolers, kwamen zij even samen en gingen vervolgens weer ieder hun eigen weg.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: