Wat mot, mot en wat meandert mot meanderen

Motte
En zo is het maar net. Beekdalen krijgen hun bochten weer terug. Zoveel meanders hadden de beken zelfs 200 jaar geleden niet. De Geeserstroom is daar een goed voorbeeld van. In korte tijd heeft men daar "nieuwe oude natuur" teruggekregen. Niet alleen leuk voor de mens, die er wandelt, maar ook voor de flora en fauna.
Chris zijn Wandelpoolwandeling begint bij de Zwerfkei in Gees. Gees is een mooi voorbeeld van een Drents esdorp. Er staan veel saksische boerderijen. Een deel van het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De wandeling loopt over heideveld de Hoge Stoep, over zandpaden en door een voor Drentse begrippen open landschap. We houden nog even halt bij een motte. Het woord motte is afgeleid van het Latijnse woord mota, dat heuvel betekent. Het is een kunstmatige heuvel, waarop in vroeger tijden een versterking werd gebouwd. In Drenthe zijn vier mottes, waarvan deze, de Klinkenberg, er een is. Mottekastelen zijn in heel Europa tussen de 11e en 13e eeuw gebouwd.
De wandeling is weer gloepens (da’s drents) gezellig. Het weer is, tegen alle verwachtingen in prachtig. Sommige jassen gaan zelfs even uit. Laat het voorjaar maar komen. Dan komen de motten uit de kleren en meanderen we rustig verder.

Meander

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: