Geertien in Muggenbeet

2008_0324009
In de zomer kan het erg druk zijn in de Weerribben. Dit gebied drijft op de watersport. Maar op eerste Paasdag is het nog niet zover en zijn we de enige koffiedrinkers bij Geertien. Het valt daardoor erg op, dat Geertien wat scheef oogt. Het staat er duidelijk langer dan vandaag. En dat blijkt ook wel. De bruine gelagkamer dateert van 1825. Geertien was vroeger het trefpunt van turfmakers, handelaren, schippers, vissers, boeren en riettelers. Nu is het een begrip bij watersporters, fietsers en schaatsers. In het verleden werd de turf, die met bokken en vlotten werd aangevoerd te Muggenbeet, overgepakt in manden. Dat scheelde belasting ofwel mandegeld in Blokzijl.
De ongetrouwde Geertien bediende het manvolk, Zuster Grietien, die met haar man het vee verzorgde in de stallen hielp haar dikwijls. Geertien maakte op hoge leeftijd geen notities meer over het alcoholgebruik van bepaalde klanten. Ze legde bij elke consumptie een bierdop ter afrekening neer en had eenheidsprijzen voor bier, berenburg en jenever. ’s Winters kerfde men bij Geertien de namen van hen die het eerst over het ijs van Muggenbeet bereikten, in een balk. Geertien ligt aan het Overijssels Havezatenpad.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: