Een dagje Hackfort en je voelt je als herboren

Hackfort_2
Een paar maanden geleden keek ik toevallig op de website van Natuurmonumenten. Bovenaan stond een aankondiging van een concert op Kasteel Hackfort door Huub van der Lubbe. Huub is zanger van de Dijk en eigenlijk volgen wij hem al jaren. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken en besprak twee van de honderd beschikbare kaarten.

En het werd 15 maart. Met een gedownloade wandeling van Natuurmonumenten op zak, vetrok ik met mijn lief naar Vorden. Landgoed Hackfort is een mooi voorbeeld van een kampenlandschap. Kampen zijn oude akkers. Ze zijn eeuwenlang bemest met plaggen en schapenmest. Door al die toevoer zijn de kampen wat opgehoogd geraakt en hebben ze een bolle vorm gekregen. Kampen zijn vergelijkbaar met de Drentse essen. Het landgoed is 730 hectare groot. Het is een kleinschalig, oud agrarisch landschap. Tussen de weiden en akkers liggen authentieke Achterhoekse boerderijen, vaak met half rieten en half pannen daken met vrijstaande bakovens, pompen en hooibergen.
Anemoon

Landgoed Hackfort is een legaat van de familie Westerholt van Hackfort aan de Vereniging Natuurmonumenten. Kasteel en watermolen zijn ook eigendom van Natuurmonumenten. In het kasteel zijn vijf appartementen die verhuurd worden. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw. De watermolen dateert uit de achttiende eeuw en is in 1998 door Natuurmonumenten geheel gerestaureerd. Ook vanmiddag wordt er graan gemalen. Door een moderne molenaar, met I-pod.
Na zo’n wandeling en het heerlijke voorjaarsweer kan zo’n dag eigenlijk al niet meer stuk. Maar dan moet het “toetje” nog komen.

Na lekker gegeten te hebben in Vorden, vertrekken we wederom naar Kasteel Hackfort. Huub van der Lubbe, dicht en zingt op Hackfort. Hoe hij daar zo terecht gekomen is, weet ik niet, maar het is wel heel bijzonder. De boswachter int de entree en kondigt, zichtbaar trots, Huub van de Lubbe aan. Tijdens de pauze, staat de boswachter aan de bar en aan het eind zet hij het publiek aan tot meer applaus om een toegift af te dwingen. Daar is niet zoveel voor nodig. Het is echt heel leuk. Na zo’n dagje Hackfort kan ik er weer even tegen.

De wandeling kun je downloaden, door hier te klikken.
Boerderij_2

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: