De papeloze kerk

2008_0303005
Het is zondag. We lopen een rondje van 12 kilometer bij Schoonoord. Het is de helft van een wandeling uit de Toeractief van juni 2006. Archeologisch gezien is Schoonoord een paradijs op aarde. Zwerfkeien, een grafheuvelveld, gerestaureerde Celtic Fields (akkercomplex, bestaande uit kleine stukjes grond met wallen eromheen) en een hunebed.
Het hunebed, De Papeloze Kerk, werd in 1958 deels teruggebracht in de oorspronkelijk staat van 5000 jaar geleden. De naam komt uit de 16e eeuw, toen er een geloofsstrijd werd gevoerd met de Spaanse overheersing. Op deze plek werden door verkondigers van de Reformatie kerkdiensten (hagenpreken) gehouden zonder paap (priester). Op de weg naar het hunebed staat een zwerfkei waarop een herinneringsplaquette voor de archeoloog Van Giffen is aangebracht. Van Giffen heeft veel onderzoek gedaan naar hunebedden en heeft ook de restauratie geleid van de Papeloze Kerk. Van Giffen wordt wel de vader van de hunebedden genoemd.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: