Wehe den Hoorn

Sneeuw_2
De weersomstandigheden hebben vandaag iets weg van winter. Dikke wolken hangen boven het Groninger land. Dikke wolken, waar zo nu en dan sneeuwvlokken uit vallen. Als de bui voorbij is, zijn er felle opklaringen. Chris loopt vandaag bij Wehe den Hoorn, op het Hogeland. Het water heeft een alles overheersende rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van het Hogeland. De zee heeft eeuwenlang het land keer op keer overstroomd. In al die eeuwen is een kleidek op de oude zandgronden afgezet. Rond 600 voor Christus was dit voldoende hoog opgeslibd en vestigden zich hier de eerste bewoners.

Begraafplaats
Via een oude appelboomhof lopen we naar Klein Maarslag, waar een kerkhofje ligt, midden op het platteland. De bijbehorende kerk werd in 1807 afgebroken. Bij Groot Maarslag loopt de ossengang nog om de wierde. Het vee mocht niet over de wierde, het moest er omheen en dat gebeurde via de ossengang. Bij Groot Maarslag heeft men de ossengang in ere hersteld.

Gouden_karper
In Winsum drinken we koffie en eten we soep bij de Gouden Karper. Via Maarhuizen en Mensingeweer komen we terug in Wehe den Hoorn.  Na een afzakkertje, stappen Rika en ik in de auto bij Jan en Gerko, waar we vandaag mee carpoolen. Gerko roept om hoe hard Jan mag rijden, op de onverbiddelijke flitswegen van Groningen. Dit kan niet voorkomen dat Jan binnenkort toch een brief van het CJIB kan verwachten. Ofwel, hoe een goedkope hobby, toch duur kan worden. Jan is binnenkort jarig, jullie snappen het, hij vraagt geld!

Leeuw_1

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: