Kerstrondje Ruinerwold

Raam_5
Al een aantal jaren organiseert het dorp Ruinerwold het Kerstrondje. In Ruinerwold staan mooie boerderijen en panden met grote cultuurhistorische waarde. Een aantal hiervan  kun je tijdens het Kerstrondje bezoeken. Ruinerwold is niet het Drentse wandelgebied bij  uitstek, maar een rondje van 10 kilometer dat de moeite waard is, is snel bedacht. Daarnaast was vandaag de wandeling ondergeschikt aan het bezoek aan de boerderijen. Met precies 12 mensen lopen we het rondje. Gedeeltelijk bekenden, maar dit keer ook een aantal Wandelpoolers die ik nog niet eerder heb gezien. Na de koffie bij Café de Kastelein en nog snel iemand te hebben opgepikt bij het station in Meppel, gaan we op pad. We bezoeken eerst “Opoes erfenis”, een kruidenierswinkeltje anno 1930. Het is in dit kleine winkeltje al snel te druk, maar het is een bezoek meer dan waard. Ga zelf maar eens kijken, zou ik zeggen. We lopen een stukje naar de kerk van Blijdenstein, waar een monnik ons over de geschiedenis van de kerk verteld.  Deze Nederlands Hervormde kerk, die buiten het dorp zelf in het buurtschap Blijdenstein staat, dateert van de vijftiende eeuw, terwijl een aantal delen nog enkele eeuwen ouder zijn. De tocht gaat over de verharde weg, langs de Wold Aa, langs drentse boerderijen. De volgende stop is bij speel- en ijsboerderij “De Drentse Koe”. We drinken er een kopje koffie en bekijken de melkrobot. Bij museumboerderij “De Karstenhoeve” aanschouwen we het boerenleven van weleer. Ook de museumboerderij is nog een tweede bezoek waard, op een rustiger dag. Onderweg worden ons verder een modern kerstverhaal en een gedicht voorgelezen en luisteren we naar kerstliederen van een dameskoor. En zo eindigt het Kerstrondje, te voet, eerste editie. Of er een tweede komt? Laat ik er een drents antwoord op geven. “t Zou kunn’n”.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: