Noordlaren, een grensgeval

250pxosm__provincie_groningen_1
Met twee medewandelaars van de Wandelsite loop ik vandaag een route bij Noordlaren. Noordlaren is Groningen. Het dorp maakt deel uit van de Gemeente Haren. Echter, het doet heel Drents aan. In Noordlaren ligt een hunebed, waarvan men lang heeft gedacht dat dit het enige Groningse hunebed was. Tot er nog twee vernielde exemplaren werden gevonden in Appelbergen, vlakbij Noordlaren.
Aan de oostkant wordt Noordlaren begrensd door het Zuidlaardermeer. Het polderlandschap rond het meer doet juist wel weer Gronings aan.
De eerste lus die wij maken gaat door het Noordlaarder Bos en over de Vijftig Bunder.
Vijftig Bunder is een klein heidegebied op de flank van het beekdal van de Drentse Aa.
Natuurmonumenten laat hier grote grazers belangrijk werk verrichten. Ze eten grassen en jonge boompjes weg zodat het open landschap behouden blijft. Met hun hoeven zorgen ze voor structuur in de bodem. De ruige graslanden die zo ontstaan trekken verschillende soorten vogels aan.

Kenmerkend voor dit gebied zijn de vele zandpaden.
Hunebed_2
En ook een aantal oude karrensporen van eeuwen terug zijn ook nog zichtbaar in het landschap. De brede groeven, vaak velen naast elkaar, herinneren aan de tijd dat boeren met hun verse waar naar de Groninger markten reisden. Recenter is de Duitse tankgracht uit 1944. Enkele duizenden jaren oud zijn de vier grafheuvels uit de bronstijd op Vijftig Bunder en in het aangrenzende Noordlaarderbos. Om de natuurlijke verbinding tussen beide gebieden te versterken heeft Natuurmonumeten landbouwgronden verworven, die langzaam verruigen.
Als je met drie wandelaars bent zijn die zandpaden trouwens erg handig. Je kunt mooi met zijn driexc3xabn naast elkaar lopen en dat is wel zo gezellig. Het is een mooie, bijna winterse, dag. Weer om lekker door te stappen. En dat doen we dan ook. De eerste 14 kilometer zitten er voor twee uur al op.
We lopen nog even heen en weer naar de uitkijktoren bij het Zuidlaardermeer en nemen dan afscheid.
Deze route en vele andere vind je op klik, print en wandel. Maar je kunt ook hier klikken.
Kerk_12
Noordlaren

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: